16.1 C
De Bilt

Gemeente Steenbergen gaat cybercrime te lijf en biedt gratis online trainingen ‘Cyberchallenge’

Cybercrime komt steeds vaker voor. De gemeente Steenbergen biedt, in samenwerking met Markizaatgemeenten, gratis online trainingen aan om inwoners bewuster en weerbaarder te maken. De thema’s die behandeld worden zijn: malware, phishing, ID fraude, neppe websites, afpersing en ransomware.

Cybercrime

De gemeente Steenbergen heeft digitale veiligheid van de inwoners hoog op de prioriteitenlijst staan. Daarom lanceert de gemeente, in de Week van de Veiligheid, de Cyberchallenge. In 2021 bedroeg de schade door cybercriminaliteit voor Nederland 10 miljard euro. De verwachting is dat dit in 2022 met 40% toeneemt. Dit komt neer op 1000 euro per inwoner per jaar. Hoewel iedereen met cybercrime te maken kan krijgen ervaren veel mensen dit nog niet, omdat cybercrime niet goed zichtbaar is. Mensen voelen zich vaak niet bedreigd, omdat ze denken niets van waarde te hebben of denken dat ze een veilig wachtwoord en antivirus programma hebben.

Marleen Sijbers, burgemeester van Tholen en kartrekker district Markiezaten aanpak cybercriminaliteit, zegt: “Als burgemeesters van de samenwerkende Markiezaatgemeenten delen we onze zorgen als het gaat over cybercriminaliteit. Een probleem dat groter is dan drugs en inbraak. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit of heeft er zelf mee te maken gehad. En deze criminelen worden steeds slimmer. Een mailtje of website is soms bijna niet van echt te onderscheiden. Door het aanbieden van deze online trainingen hopen we onze inwoners toe te rusten om cybercriminaliteit te herkennen. Zo maken we met elkaar onze omgeving een stukje veiliger.”

Online training ‘Cyberchallenge’

De Cyberchallenge is een serie van korte, gratis online trainingen voor alle leeftijdsgroepen. Met behulp van korte video’s wordt uitgelegd wat de zes meest voorkomende dreigingen zijn, hoe deze te voorkomen, te bestrijden en wat te doen als inwoners toch getroffen worden. Aanmelden kan gratis via https://Markiezaten.dataexpert.academy.

Ruud van den Belt, burgemeester gemeente Steenbergen, roept inwoners op om deze online training met het hele gezin te doen want cybercrime maakt geen onderscheid tussen jongeren, volwassenen of senioren. De burgemeester vult nog aan: “Cybercrime kan iedereen overkomen, het is erg belangrijk op de hoogte te zijn van de risico’s en gevolgen, praat erover met elkaar en voorkom samen deze narigheid”. Volg één van de thema’s of doe een online test om te kijken hoe cyber-proof jij bent. De trainingen blijven beschikbaar en worden de komende jaren uitgebreid met nieuwe trainingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio