Gemeente Moerdijk heeft het ‘Project markering stroomgaten 1953’ afgerond. Op de hoek Voorstraat/Parade in Willemstad ligt sinds woensdag 21 september een stroomgatsteen: de Willemstadsteen. De steen maakt zichtbaar op welke zes plaatsen in de gemeente ‘stroomgatpaaltjes’ op dijken staan. Dit ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp van 1953. De steen is voor de gemeente Moerdijk de afronding van het ‘Project markering stroomgaten 1953’.
96 stroomgaten gemarkeerd met sobere, basalten stroomgatpaaltjes maken in het hele land het rampgebied van de Watersnoodramp in 1953 zichtbaar. Ook gemeente Moerdijk werd hard getroffen door de ramp. In de gemeente staan zes paaltjes op meerdere dijken.
Wat zijn een stroomgaten?
Elke dijkdoorbraak zorgde voor een gat in onze verdediging tegen het water. Stroomgaten waren diepen gaten, die zo diep waren dat het water dag en nacht de polders in- en uitstroomde. Deze gaten waren dan ook het moeilijkst te dichten.
Willemstadsteen
De Willemstadsteen is een ronde zwartgranieten steen van 150 cm doorsnee en 40 cm hoog, met daarop de kaart van de gemeente, situatie 1953. Alle stroomgatpaaltjes zijn hierop aangegeven, compleet met datum waarop de gaten zijn gesloten. Ook de ondergelopen polders zijn aangegeven, eveneens met datum van droogvallen. De tekst in cirkels rondom de kaart bevat informatie over de ramp met onder meer het aantal slachtoffers die de Stormvloed 1953 in de gemeente heeft geëist.
De steen is onthuld door wethouder Danny Dingemans en Koos Hage, ontwerper en een van de initiatiefnemers van het ‘Project Stroomgaten 1953’. Ook was Jan Dierks van het watersnoodhuis in Heiningen aanwezig. Hij deed destijds de oproep aan de gemeente om aan dit project deel te nemen.
Aan dit project werken de Waterpoortgemeenten (www.waterpoortwerkt.nl), het Watersnoodmuseum en Waterschap Brabantse Delta mee.