Gemeente Roosendaal werkt hard aan de ontwikkeling van het centrum en het gebied daaromheen. Samen met de Provincie Noord-Brabant, ondernemers, eigenaren, bewoners en andere partijen is de gemeente, zij aan zij, aan de slag gegaan om dit gebied te ontwikkelen. Het doel: een groene en veilige omgeving, voor nu en voor later. Hoe zij dit gaan doen, dat hebben zij vastgelegd in het ontwikkelplan Rondje Roosendaal. Dit plan werd vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. Op 22 december neemt zij hierover haar besluit.
De inhoud van het plan
In het ontwikkelplan zijn de kaders gesteld voor de beoogde ontwikkeling van het gebied. Het plan in het kort: winkelruimte ombouwen naar ruimte om te wonen en te verblijven. Er komen in de binnenstad woningen bij voor jong en oud. Verder verandert de stad van autostad naar een gezonde stad, met meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Ten slotte wordt de binnenstad in de toekomst veel groener.
‘Met dit plan maken we onze omgeving toekomstbestendig op het gebied van woningbouw, groen en veiligheid. Dit doen we zeker niet alleen, maar dit doen we zij aan zij met provincie, ondernemers, eigenaren, bewoners en andere organisaties. Het is mooi om te zien dat onze plannen zelfs Den Haag bereiken’, aldus wethouder Arwen van Gestel.
Proces in Roosendaal
Het ontwikkelplan is tot stand gekomen met behulp van participatie en inspraak vanuit de Roosendaalse samenleving. Afgelopen zomerperiode lag dit plan ter inzage voor inspraak. De inspraak heeft niet tot grote aanpassingen geleid. Wel bevestigde de inspraak de oproep voor extra aandacht voor leefbaarheid, vergroening, verkeersveiligheid en een goed ondernemersklimaat. Hier werd tijdens de participatie ook al aandacht voor gevraagd.
Het collegeprogramma ‘Zij aan zij’ is verwerkt in het Ontwikkelplan. Het college is inmiddels al akkoord met dit plan. Vandaag hebben zij dit aangeboden aan de gemeenteraad. Zij neemt hierover haar besluit op 22 december.
Vervolg
Wanneer de gemeenteraad akkoord is met het plan, kan de uitvoering gaan starten. Dit gaat aan de hand van het ontwikkelprogramma. In de tussentijd stelt de gemeente, samen met de Provincie Noord-Brabant, een Samenwerkingsagenda op, waarin staat vastgelegd wie bij de uitvoering verantwoordelijk is voor welke taken.