Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de heer Ad (A.P.M.) van Leeuwen de M.C.M. de Grootspeld toe te kennen. De heer Van Leeuwen krijgt de gemeentelijke onderscheiding als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn buitengewone betrokkenheid en vrijwillige maatschappelijke inzet voor de stad Schiedam. Hij krijgt de speld uitgereikt bij de afsluitende avond van het fluisterbotenseizoen (gehouden in Zaal Beatrix) op vrijdag 8 november om 18.15 uur uit handen van burgemeester Harald Bergmann.
De heer Van Leeuwen is en was op verschillende terreinen actief.
Stichting de Schiedamse Molens
Stichting de Schiedamse Molens voert het beheer over de vijf hoogste klassieke windmolens van de wereld. Inmiddels is het een ‘echt’ bedrijf met een professionele staf en ruim 60 vrijwilligers. De heer Van Leeuwen is er al lange tijd een betrokken bestuurslid
Stichting Gemeenschapsfonds Schiedam
In 2006 is in Schiedam als pilot de Stichting Gemeenschapsfonds Schiedam opgericht. Een fonds dat zijn geld krijgt uit de lokale gemeenschap en daarmee lokale en kleinschalige initiatieven ondersteunt. Voor Schiedammers door Schiedammers. De heer Van Leeuwen is vanaf de oprichting bijna 12 jaar voorzitter geweest. En heeft er mede voor gezorgd dat dit fonds vaste grond binnen de Schiedamse gemeenschap heeft gekregen. Thans zit hij in de Raad van Toezicht.
Stichting Rondvaarten Schiedam
Stichting Rondvaarten Schiedam verzorgt van april tot november dagelijks drie rondvaarten door de Schiedamse binnenhavens. Bij evenementen worden de boten ingezet, ook zijn zij af te huren. De heer Van Leeuwen is vanaf 2007 bestuurslid en vanaf 2010 tot op heden voorzitter.
Klantenraad Irado
Direct betrokken bij de oprichting is de heer Van Leeuwen vanaf 2011 tot en met 2018 voorzitter van de klantenraad geweest. Hij stuurde daarmee een instituut aan dat een belangrijke signalerende en klankbordfunctie heeft binnen Irado.
Fusiebestuur Spirit / Asvion
Vanaf 2013 tot en met 2016 was de heer Van Leeuwen lid van het fusiebestuur van de twee van oudsher rivaliserende hockeyclubs in Schiedam. Op 1 juli 2016 zijn deze verenigingen in goede harmonie gefuseerd tot één hockeyclub: HCS. Een club met ondertussen 1.400 leden en een schitterend nieuw complex.
Stichting Vrienden van het Vlietland ziekenhuis
Als uitvloeisel van zijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het (destijds) Vlietland ziekenhuis is de heer Van Leeuwen betrokken geweest bij de oprichting van de Stichting Vrienden van het Vlietland ziekenhuis (nu Franciscus Foundation geheten). Inmiddels is hij met deze functie gestopt nadat hij jarenlang zitting in de stichting had.
Sinterklaas
Naast alle genoemde bestuursfuncties is de heer Van Leeuwen al jaren hulp-sinterklaas. De gemeentelijke intocht te paard/auto/boot, het met andere senioren bemannen van het Sinterklaaspaleis, het bezoeken van verenigingen en het op 5 december bezoeken van alle patiënten in het lokale ziekenhuis. Daarmee is De heer Van Leeuwen vanaf begin november – jaar na jaar – druk. In 2009, toen de voorbereidingen voor de landelijke intocht van Sinterklaas, stroever verliepen, is hij projectleider geworden. Dit heeft geresulteerd in een prachtige intocht voor een groot landelijk publiek.
De naam ‘Ad van Leeuwen’ is een goede bekende in de Schiedamse gemeenschap. Een ambassadeur voor Schiedam. Hij is altijd met de stad en haar inwoners bezig. Praat met mensen en verbindt hen en denkt mee bij initiatieven. Ook als hij niet vanwege een functie betrokken is.
De heer Van Leeuwen is vanwege zijn inzet als Schiedamse brandweercommandant reeds in 2004 Koninklijk onderscheiden (Ridder in de Orde van Oranje Nassau). Dat ging enkel om die verdiensten en niet om zijn vrijwillige inzet.
Over de onderscheiding
De M.C.M. de Groot-Speld, uitgevoerd in goud met zilver, geeft de grens aan van de stad Schiedam. De onderscheiding is in 2004 ingesteld om personen te eren die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op sociaal-maatschappelijk, cultureel-economisch of sportief gebied.M.C.M. de Groot was een Schiedammer die leefde van 1860 tot 1935 en veel heeft betekend voor Schiedam in de periode rond 1900. Hij stelde zijn vermogen in dienst van sociale vernieuwingen. Zo ijverde hij voor de voor de verbetering van de leefomstandigheden van de Schiedamse arbeidersbevolking. Op het gebied van onderwijs, sociale en maatschappelijke zorg, volkshuisvesting en volksontwikkeling drukte hij een stevig stempel.