8.4 C
De Bilt

De Bibliotheek de Plataan in Vlaardingen wint MVO-Trofee 2023

Een publieksjury verkoos de Bibliotheek de Plataan in Vlaardingen op 12 oktober tot winnaar van de MVO-Trofee 2023. De afgelopen jaren maakte deze organisatie een transitie door van een plek waar je boeken kunt lenen, naar een sociaal maatschappelijke educatieve dienstverlener. Directeur-bestuurder Wouter van Heiningen ontving de prijs tijdens een avond vol verwondering in het Delta Hotel in Vlaardingen.

Het was de zesde keer dat het Sociaal Economisch Netwerk MVS (SEN) de MVO-Trofee uitreikte in Vlaardingen. Dit jaar werden er veertien organisaties voorgedragen, waaruit een vakjury drie finalisten koos. De Bibliotheek de Plataan nam het op tegen het ministerie van Defensie en Kerkhof Oliehandel – Aldoc B.V. “Nog nooit was de diversiteit van de finalisten zo groot”, zegt wethouder sociale zaken van Vlaardingen en juryvoorzitter Arnoud Proos. “Toch is er één gemene deler. Alle drie de finalisten hebben speciale aandacht voor kwetsbare doelgroepen en geven die een plek in hun organisatie. Ze kijken naar wat wél kan en hoe ze dat beter kunnen benutten.”

Spelenderwijs leren in Vlaardingen

“Ik ben hartstikke blij”, zegt Van Heiningen enthousiast terwijl hij alle felicitaties in ontvangst neemt. “We doen als bibliotheek ontzettend veel. De afgelopen vijf tot tien jaar kwamen de ontwikkelingen bij ons in een stroomversnelling. We gaan zeg maar van collectie naar connectie en iedereen die zich wil ontwikkelen is welkom in de bibliotheek. We staan open voor alle vormen van samenwerking. We werken onder meer samen met andere sociale partners en ontwikkelen programma’s voor scholen om het lezen te promoten.

Als eerste in de regio introduceerden we een Taalenthuis voor jongeren van 12 tot 18 jaar die moeite hebben met taal. We ondersteunen ze in hun ontwikkeling door allerlei activiteiten aan te bieden waarmee zij spelenderwijs de taal kunnen leren. Als de basis goed is, biedt dat meer kansen in de rest van hun leven.” Hierbij sluit hij mooi aan op de nieuwe campagne van het SEN MVS: ‘Jong geleerd, oud gedaan’. Ook andere bedrijven worden opgeroepen om hun deuren voor jongeren open te stellen.

Gat in de maatschappij

De 100 aanwezige kopstukken uit het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en maatschappelijk veld kwamen niet alleen voor de MVO-Trofee verkiezing, maar werden zelf ook uitgedaagd om actief bij te dragen aan de betekeniseconomie. Keynote speaker Matthijs Bobeldijk stimuleerde ze om zich te verwonderen. Het kan toch niet zo zijn dat er in een welvarend land als Nederland mensen aan de kant staan? Of dat de aarde wordt uitgeput en de biodiversiteit verdwijnt?

Gat in de markt

“Als je een gat in de markt hebt gevonden dan floreert je bedrijf. Maar door alleen hiermee bezig te zijn, ontstaat er een gat in de maatschappij. Het valt niet aan mijn kinderen uit te leggen dat wij een sluitende businesscase belangrijker vinden dan de leefbaarheid van onze planeet.” Volgens Bobeldijk zijn er twee brillen om door te kijken. Die van de markteconomie die groei najaagt en kijkt naar het gat in de markt. En de bril van de betekeniseconomie die kijkt naar het gat in de maatschappij en zich hierover verwondert.

Balans herstellen

“We moeten de balans herstellen en met elkaar de schouders eronder zetten.” Hij vroeg de aanwezigen welk gat in de maatschappij zij samen met hun tafelgenoten zouden willen aanpakken. Aan het einde van de avond kon iedereen zijn stem uitbrengen op het beste idee. Gekozen werd voor ‘kansengelijkheid voor jongeren’ en ‘gelijke kansen en ontwikkelingsperspectieven’. Onder begeleiding van Bobeldijk zal voor beide gaten in de maatschappij een purpose case worden uitgewerkt.

Feest voor iedereen

Voor Vlaardingen is 2023 een bijzonder jaar, omdat de stad precies 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Vlaardingen greep het feest aan om het imago van de stad te verbeteren en speciale aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie. Burgemeester Bert Wijbenga blikte tijdens de bijeenkomst terug op het afgelopen jaar. “Door de festiviteiten is de stad gaan swingen. De glimlach is terug in de stad. En daar zal ook de economie uiteindelijk van profiteren.”

Een van de succesnummers was de Stadskaravaan. De culturele instellingen trokken met elkaar de wijken in. Daardoor bereikten zij mensen die voorheen bijvoorbeeld nooit in het theater, museum of de bibliotheek kwamen. Hoewel Wijbenga ook verbeterpunten ziet, kijkt hij tevreden terug op het feestjaar. “We hebben laten zien dat Vlaardingen een aantrekkelijke stad is om te wonen, werken en winkelen.” 

Wilt u aansluiten bij het Sociaal Economisch Netwerk-MVS of wilt u de deuren van uw bedrijf openzetten voor jongeren? Kijk dan op de website www.sen-mvs.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio