Rotterdam – Het arrestatieteam van de politie Eenheid Rotterdam hield woensdagavond een vermoedelijk corrupte medewerker van een overslagbedrijf op zijn werkplek aan. Hij wordt er onder andere van verdacht containers zo te hebben geplaatst dat smokkelaars van drugs er gemakkelijk bij konden komen. In de container waarmee de man tijdens de arrestatie bezig was, vonden onderzoekers 363 kilo cocaïne.
Corrupte medewerker
De verdachte, een 43-jarige man uit Rozenburg, was achter zijn computer van het overslagbedrijf aan het werk toen het arrestatieteam binnenviel. Het onderzoeksteam plande dat zorgvuldig, om daarmee zijn werkzaamheden onomstotelijk vast te stellen. De onderzoekers zochten gelijk uit met welke container hij op het moment van aanhouding bezig was. Mét resultaat; de inhoud bestond uit maar liefst 363 kilo cocaïne.
Meewerken aan invoer
De politie kwam de man op het spoor nadat op de terminal een opengeknipte container was gevonden. Het sterke vermoeden rees dat daar drugs in hadden gezeten. Een onderzoeksteam van (zeehaven)politie, Douane en het overslagbedrijf, onder leiding van een officier van justitie, startte een maandenlang onderzoek. Dat leidde tot de conclusie dat een medewerker de zogenoemde uithalers van de drugs zou hebben geholpen door de container op een bepaalde plaats neer te zetten. Het onderzoek focuste zich op de verdachte.
Vervolg
Na zijn arrestatie doorzochten rechercheurs de woning van de Rozenburger. Geld dat zij vonden, namen zij in beslag, evenals andere goederen. Het onderzoek wordt voortgezet. Dat richt zich niet alleen op andere verdachten, maar ook op het met de smokkel verdiende geld.
Het Openbaar Ministerie leidt de verdachte vrijdag voor aan de rechter-commissaris op verdenking van corruptie en betrokkenheid bij drugsinvoer.
Geschrokken
Na de inval voerden mensen uit het onderzoeksteam en medewerkers van het bedrijf uitgebreide gesprekken met de geschrokken collega’s van de verdachte. Naast uitleg over de wijze van aanhouding en de gevaren van drugssmokkel spraken ze ook over het programma Veilige Haven.
In dit kader houden agenten en Douanemedewerkers jaarlijks tientallen voorlichtingsbijeenkomsten bij terminals. Het is slechts één van de vele initiatieven in de strijd tegen drugstransporten.
Veilige Haven
In het programma Veilige Haven werken bedrijfsleven en opsporingsdiensten samen om initiatieven die de integriteit van de haven aantasten te bespreken en nieuwe werkwijzen in te voeren. Het programma loopt al enkele jaren en is gestart met de bestrijding van drugssmokkel. Het programma richt zich niet alleen op technische voorzieningen, maar ook op het vergroten van de bewustwording bij werknemers van alle bedrijven die werkzaam zijn in het havengebied. Zo gaat met drugssmokkel veel geweldscriminaliteit gepaard. Mensen die eenmaal betrokken zijn komen er moeilijk weer uit.
Bron: Politie.nl