In 1927 gebeurt er iets bijzonders in Schiedam. Een echte filmstudio vestigt zich in het centrum. ‘Hollando-Belgica Film Mij. Eureka’ is een ambitieus bedrijf van de bekende artiest Adriënne Solser en haar zoon André Boesnach als regisseur. De studio bestaat maar kort, wel maakt het bedrijf hier de film ‘Bet naar de olympiade’ waarmee Solser nog jaren hierna door het land trekt. Het Gemeentearchief Schiedam vraagt Schiedammers met informatie of beelden van Eureka, Boesnach of Solder contact op te nemen, want de studio is het onderzoeksonderwerp voor de Maand van de Geschiedenis 2023.
Eureka
Achter Tuinlaan 114 was in 1912 het zalencomplex ‘Odeon’ gebouwd. In 1919 kwam het leeg te staan en na korte tijd als autogarage en –showroom te zijn gebruikt, was het weer ongebruikt. Voor Solser en Boesnach was het grote complex een ideale plek om films op te (gaan) opnemen. Met enige bravoure en een opening met veel gasten zetten ze zich in 1927 in de markt. Maar door gedoe rondom vergunningen laten de speelfilms even op zich wachten. Als dan in 1928 Boesnach plotseling overlijdt lijkt het einde oefening, maar Adriënne Solser neemt de regisseursrol van hem over. Dat was pionierswerk, Solser was daarmee een van de eerste Nederlandse vrouwelijke regisseurs.
Opschudding
Moeder en zoon hebben oog voor promotie, maar er is ook vaak reuring. Filmbladen die in hun ogen kritiek hebben krijgen boze ingezonden brieven. Als de gemeente niet snel genoeg is met een vergunning? Boze brieven en een sneer op de filmposter. Een distributeur heeft wel of geen rechten? Een strenge advertentie. De rechten kwijt op de film? Waarom geen inbraak om de filmblikken in handen te krijgen?!
Nalatenschap
Behalve filmopnames zouden er in Schiedam ook nieuwe ‘filmsterren’ opgeleid worden. Volgens de kranten kwamen hier honderden mensen op af, maar slechts twintig mochten uiteindelijk aan de opleiding meedoen. Wie waren deze mensen, en wat is er van Eureka geworden? Hoe zou het ‘Jordanees accent’ van de in Rotterdam geboren Solser hebben geklonken, en zijn de films van bijna honderd jaar oud nog (aan) te zien? Het Gemeentearchief Schiedam onderzoekt dit en zal het resultaat presenteren in oktober, Maand van de Geschiedenis. Contact met onderzoekers Merel Blok en Chris Klarenbeek kan via het e-postadres archief@schiedam.nl of via telefoon 010 219 19 19.
Oktober
De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, archieven, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten. Eerder bracht het gemeentearchief de geschiedenis van de HAV-bank en de Apollo Kaarsenfabriek onder de aandacht en nu dus Eureka.