Op woensdag 14 december opende wethouder Achbar de eerste rookvrije tramhalte van Rotterdam. Samen met RET directeur Maurice Unck, Bianca Buijck van Rotterdam Stroke Service en kinderarts Jasper Been (Erasmus MC) plaatste hij een ‘Rookvrije Generatie tegel’ bij de halte Museumpark. Met de tegel wordt aandacht gevraagd voor het belang van een rookvrije omgeving voor toekomstige generaties.
Gemeente Rotterdam, RET en Partners van Gezond010 hebben gezamenlijk twee tramhaltes aangewezen als niet-roken zone. Dit zijn de haltes Museumpark en Vasteland. Deze haltes liggen nabij Rijndam Revalidatie en Rotterdam Stroke Service. Bij beide voorbeeldhaltes werd op 14 december een Rookvrije Generatie tegel geplaatst.
Rookvrije Generatie
Rotterdam sluit aan bij het landelijke beleid van de Rookvrije Generatie. Hierbij is het doel dat kinderen niet geconfronteerd worden met roken en minder snel zelf zullen gaan roken. Wethouder Faouzi Achbar (o.a. Welzijn): “Het leggen van de Rookvrije Generatie tegels is bedoeld als signaal. De ervaring die we hebben met de rookvrije zone voor de ingang van het Erasmus MC is erg positief. We zien dit als een volgende stap in de goede richting om uiteindelijk een generatie te hebben waarbij roken niet meer bestaat.”
Rookverbod bij tramhaltes
Roken is al langer verboden op alle metrohaltes en ook in de abri’s van de bus- en tramhaltes mag je officieel niet roken. Maar ook roken verderop bij de halte leidt tot overlast. Zowel de gemeente Rotterdam als de RET vinden het belangrijk om bij te dragen aan een rookvrije generatie en willen roken zoveel mogelijk ontmoedigen.
Het doel van de rookvrije halte is het ontmoedigen van roken, ter bescherming van de gezondheid van Rotterdammers. Daarnaast gaat het de RET ook om beperking van de rookoverlast voor de reizigers op de halte. RET directeur Maurice Unck: “We willen dat al onze reizigers zich prettig voelen in en rondom het OV. In de rook van iemand anders bij de halte staan, past daar niet bij. Daarom roepen we reizigers op om alle haltes rookvrij te houden. De RET is zelf sinds 2020 een rookvrij bedrijf, en ontmoedigt het roken van medewerkers daar waar we kunnen. De oproep via deze twee voorbeeldhaltes past daar goed bij.”
Stadsbrede uitrol
Na evaluatie wordt gekeken of een stadsbrede uitrol van bovengrondse rookvrije haltes haalbaar is.
Hoe meer je je distantieert van rookgedrag hoe groter de stankoverlast. Na verloop van tijd ontdek je dat het al op ruim veertig meter afstand te ruiken is.
Daar komt bij dat uitsluitend “Zien roken doet roken”. Geen oudere wil graag dat zijn of haar kind gaat roken en kinderen komen nu eenmaal overal. Zal het dan niet eens tijd gaan worden voor een algeheel rookverbod in het openbaar?
Om de nicotine verslaafden nog wat tegemoet te komen (zolang nog nodig) hier en daar wat afgezonderde rookplekken. Net als bij een (veel normalere dan roken) sanitaire stopmogelijkheid.