Capelle aan den IJssel – De gemeente maakt het eigenaren van monumentale panden makkelijker om hun panden energiezuiniger te maken: er komen criteria voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Tot nu waren er geen regels voor verduurzaming. Omdat de monumentale waarde niet aangetast mocht worden waren de mogelijkheden minimaal. Met de nieuwe regels kunnen monumenteneigenaren onder bepaalde voorwaarden nu bijvoorbeeld wel zonnepanelen plaatsen. De gemeenteraad heeft hier 13 november mee ingestemd.
Wethouder Eric Faassen (Erfgoed): ‘Capelle moet een duurzame, groene en schone stad zijn in 2050. Onze monumenten horen daarbij; ze staan symbool voor de Capelse historie. Om te zorgen dat ze met hun tijd meegaan en aantrekkelijk blijven voor de toekomst is verduurzaming noodzakelijk. We maken dat nu makkelijker.’
Behoud van monumentale panden
Het verduurzamen van monumentale panden zorgt ervoor dat de unieke gebouwen ook voor de volgende generaties een bewoonbare en goed te gebruiken plek blijft. Door de stijgende energiekosten wordt het verwarmen van deze gebouwen te duur. Op lange termijn kunnen eigenaren niet meer investeren in het monument, waardoor de staat verslechtert en het behoud in gevaar komt. Verduurzamen draagt dus ook bij aan het behoud van de monumenten.
Duurzaam én energiezuiniger
Capelle aan den IJssel heeft 17 rijksmonumenten, meer dan 50 gemeentelijke monumenten en 6 beschermde stadsgezichten. Dit zijn unieke gebouwen waarin het oude Capelle terug nog te zien is. De meeste gebouwen staan in het oude dorpscentrum en langs de ’s-Gravenweg. Omdat de gebouwen al erg lang gebruikt worden zijn ze al duurzaam. Daarnaast willen de eigenaren de monumenten nu vooral energiezuiniger maken. De Historische Vereniging Capelle (HVC) wordt nauw betrokken bij de nieuwe regels en wat dit voor hen betekent.