21.9 C
De Bilt

Getijdenpark Keilehaven M4H: van stenen kades naar bijzonder natuurgebied

Het havenbekken in de Keilehaven in Merwe-Vierhavens (M4H) is getransformeerd van een stenige vlakte aan het water, naar een getijdenpark met nieuwe natuur. Vrijdag 12 juli opende wethouder Zeegers feestelijk het nieuwe park waar eb en vloed vrij spel hebben.

Getijdenterrassen

Het water stijgt en daalt – door de open verbinding naar zee – twee keer per dag zo’n anderhalve meter. Het getijdenpark bestaat uit negen getijdenterrassen die vanaf de kop van de Keilehaven richting de monding steeds groter in maat en schaal worden. De terrassen zijn aangelegd op verschillende hoogtes, die door het getij wel of niet of deels onder water komen te staan.

Daardoor ontstaan verschillende leefklimaten en een diversiteit aan planten en andere organismen. Denk daarbij aan bijzondere planten die tegen zoutig water kunnen en tegen de afwisseling van droog en nat.  Aan de kop van de Keilehaven is een trap en wandelen bezoekers zo naar het water.

Meer groen en variatie

Door de werking van eb en vloed trekt de nieuwe getijdennatuur bijzondere planten, vissen, kleine waterdiertjes en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. Vogels, zoals lepelaars en visdiefjes en vissen, zoals paling en stekelbaars vinden hier rust en voedsel.

Onder water zijn twee bomen geplaatst die elders bij een storm zijn omgewaaid. Daarmee wordt de oorspronkelijke onderwaternatuur van rivieren en het ecosysteem van vissen herstelt. Voor de 20ste eeuw lagen er namelijk veel meer omgevallen bomen en takken in de rivier.

Schets van boven van het getijdenpark in de eindsituatie
Schets van boven van het getijdenpark in de eindsituatie – Illustratie: De Urbanisten

Hergebruik materiaal

Rotterdam bouwt aan een circulaire stad. Dit doen we door minder, beter, langer en opnieuw materiaal te gebruiken. Voor de aanleg van dit getijdenpark is materiaal dat elders uit de stad vrij is gekomen opnieuw gebruikt. Zo komen de natuurstenen kadekeien van het Noordereiland, om de haven te dempen is 10.000 ton overtollig zand uit het Museumpark gebruikt en zijn duizenden afgedankte betonstraatstenen uit de Agniessebuurt naar de Keilehaven verhuisd om de schanskorven te vullen.

Afvalvangsysteem in het water

In het water ligt een CirCleaner. Dit is het afvalvangsystemen dat plastic en ander afval opvangt uit het oppervlaktewater. Hiermee voorkomen we dat het afval in kleinere stukjes breekt, waterdieren dit opeten en het afval naar de zee toe gaat. Dit afvalvangsysteem is onderdeel van een grotere aanpak in Rotterdam voor schonere wateren en een schonere zee met minder afval.

M4H omarmt de haven

De gemeente en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen Merwe-Vierhavens (M4H) van voormalig haven- en industriegebied naar een levendige plek om te wonen, werken en leren. Die transformatie vraagt ook om een aanpassing van de publieke ruimte. De harde stenen kades waar vroeger stukgoederen werden overgeslagen, worden groene plekken om te ontspannen aan het water, Om de mens dichter bij het water te brengen en meer ruimte te geven aan biodiversiteit en natuur werd het getijdenpark ontwikkeld.

Samenwerking

De gemeente Rotterdam transformeert de Keilehaven naar een duurzaam getijdenpark, passend in het gemeentelijke programma ‘Rivieroevers’ en het regionale programma ‘Rivier als Getijdenpark’. Het getijdenpark is ontworpen door de Urbanisten en mede mogelijk gemaakt door LIFE-financiering van de Europese Unie, Havenomgevingsfonds, Landschapstafel Hof van Delfland, Rotterdams Weerwoord, GO fonds, Rivieroevers, RIM, BRG, Groenfonds en RR Binnenstedelijke Rotte. De plasticvanger is een duurzame innovatie van Noria Sustainable Innovators; gespecialiseerd in oplossingen voor het plasticprobleem in wateren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio