Verschillende veiligheidsdiensten trokken vrijdag 17 november gezamenlijk op tijdens de geplande actie om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten van de VOP. Dat deden zij onder leiding van het gemeentelijke interventieteam. Tijdens de actie was er in het bijzonder aandacht voor het onrechtmatig gebruik van woningen, illegale bouw en verhuur, overbewoning en achterstallig woningonderhoud. Maar ook het controleren van de (verkeers)veiligheid en preventief fouilleren waren onderdeel van de actie. De gemeente Vlaardingen organiseert regelmatig dit soort wijkgerichte acties met haar samenwerkingspartners.
Woningcontrole
Bij een bezoek aan 76 woningen waarbij gecontroleerd werd op tekortkomingen, zoals brandveiligheid, spookbewoning, verkeerde adresinschrijving en onderhuur. Bij 68 woningen was sprake van spookbewoning, waarbij er in alle woningen tenminste 1 iemand woonachtig was, maar niet ingeschreven stond. Deze mensen kregen een aanzegging om zich bij de gemeente in te schrijven. Bij 14 van de 18 woningen die gecontroleerd werden op het gebied van woonfraude, arbeidsmigrantenproblematiek of overbewoning kunnen de bewoners rekenen op een bestuurlijke maatregel op het bestemmingsplan en/of het bouwbesluit.
Verkeerscontrole
Bij de verkeerscontrole zijn 38 voertuigen gecontroleerd. Er zijn 21 boetes uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs en het negeren van een stopteken. Ook is het rijbewijs van 1 persoon ingenomen. 4 mensen zijn aangehouden voor het rijden onder invloed.
Horeca- en supermarktcontrole
Er zijn tijdens de handhavingsactie 6 horecazaken en supermarkten bezocht. Er werden een aantal zaken die niet klopten geconstateerd. Zo werden er 2 illegale werknemers aangetroffen, waren 2 uitkeringsgerechtigden illegaal aan het werk en was in 1 horecapand geen leidinggevende aanwezig. De NVWA schreef 1 boete uit en gaf 3 waarschuwingen op het gebied van voedselveiligheid. De arbeidsinspectie schreef 2 boetes uit op basis van de arbeidstijdenwet. DCMR Milieudienst Rijnmond constateerde in 2 horecapanden strijdigheden op basis van de milieuwet.
Bedrijvencontrole
Tijdens de bedrijvencontrole zijn 8 bedrijven onder andere gecontroleerd op milieuovertredingen, het witwassen van zwart geld en schijnbeheer waarbij niet de leidinggevende leiding geeft aan het bedrijf, maar een persoon die niet als leidinggevende op de vergunning staat vermeld. 2 bedrijven kunnen rekenen op een aanschrijving van DCMR Milieudienst Rijnmond, omdat de regels niet werden nageleefd. 1 bedrijf krijgt een nacontrole van de brandweer en 3 bedrijven krijgen een hercontrole op juiste registratie in het digitaal opkopersregister.
Verkeersoverlast
De brandweer reed tijdens de actie door de wijk om te controleren op de toegankelijkheid van de wegen voor hulpdiensten. Tijdens de controle kregen 17 mensen een waarschuwing voor het verkeerd parkeren van hun auto. 3 voertuigen stonden zodanig verkeerd geparkeerd dat daar door een boa een boete voor is uitgedeeld.
Overige acties
- Er zijn 43 personen preventief gefouilleerd. Daarbij is in beslag genomen: 3 messen en 1 lachgastank.
- Diverse woningen en bedrijven zijn gecontroleerd op hennepkwekerijen. Hierbij zijn er 0 hennepkwekerijen gevonden.
- In het openbaar vervoer ontvingen 35 personen een boete voor zwartrijden, het niet tonen van een identiteitsbewijs of het niet juist aanmelden in het ov. 1 persoon werd aangehouden, omdat hij nog gesignaleerd stond.
- De Belastingdienst inde in totaal € 24.318 aan openstaande bedragen en legde beslag op 9 voertuigen.
Gemeentelijke handhaving
Verschillende toezichthouders en handhavers waren aanwezig. Onder andere het team van Openbare Orde en Veiligheid, Toezicht en Handhaving, Stroomopwaarts, Bouw- en Woningtoezicht en Wijkbeheer. Ze spraken met bewoners en ondernemers, gaven adviezen en waarschuwingen.
Meldingen van bewoners helpen om woonoverlast aan te pakken
Wethouder Ivana Somers-Gardenier (met onder andere bouwen, wonen en woonoverlast in haar portefeuille) was ook aanwezig bij de actie. “De bewoners van de VOP maken zich zorgen over de wijk. En terecht! We zetten al regelmatig het gemeentelijke interventieteam in om waardevolle meldingen van bewoners op te volgen. Het is heel belangrijk dat mensen deze meldingen blijven doen als ze iets zien wat niet klopt. Het helpt ons om de woonoverlast aan te pakken. Daarnaast blijven ook deze grotere handhavingsacties nodig. Overbewoning, achterstallig onderhoud, fraude met adresinschrijvingen en illegale verhuur. Allemaal zaken die we een halt willen en moeten toeroepen in Vlaardingen.”
Betrokken samenwerkingspartners
Handhavingsacties worden ook in andere gemeenten uitgevoerd. De omvang en de diversiteit aan samenwerkingspartners in Vlaardingen zijn echter uniek. Juist die integrale samenwerking maakt dergelijke acties krachtig en succesvol. Daarnaast zijn ook de meldingen van bewoners onmisbaar.
De betrokken partners tijdens deze actie waren: Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Brandweer, Douane, DCMR Milieudienst Rijnmond, Forensische Voertuig criminaliteit, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Politie, RET, Stedin, Stroomopwaarts, Vreemdelingenpolitie, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking.
Ziet u dingen die niet kloppen? Meld het!
Ook wanneer u twijfelt. Uw melding kan het verschil maken! Deze handhavingsactie was mede succesvol door meldingen van oplettende bewoners en ondernemers. Wilt u een anonieme melding doen? Geen probleem! U kunt de app Meld een Vermoeden downloaden in de App store of GooglePlay store.