9.8 C
De Bilt

Hofplein: van grijze rotonde naar groen stadsplein

De komende jaren ondergaat het historische, oer-Rotterdamse Hofplein een gedaantewisseling. Nu is het nog een verkeersplein, een grijze en stenige rotonde waar auto’s de boventoon voeren. Straks een groen en aantrekkelijk stadsplein voor álle vormen van vervoer. Een plek om te flaneren, te relaxen en om verkoeling te zoeken op hete dagen. En een groene loper voor bewoners en bezoekers die op weg zijn naar de vele winkels in de binnenstad of naar het Hofbogenpark in Noord. Aanstaande maandag 14 april, een dag na de marathon, starten de werkzaamheden. In de eerste helft van 2028 is de metamorfose compleet.

Historisch

Het Hofplein in zijn huidige vorm, met de beroemde fontein naar ontwerp van de wederopbouwarchitect J.R.A. Koops (1902-1974), werd in 1955 opgeleverd. Het Hofplein is een van de Rotterdamse ‘straten’ in het Monopoly-spel en daarmee in heel Nederland bekend. Daarnaast is het dé plek voor feestende voetbalsupporters als hun club weer eens kampioen wordt.

Veranderende behoeftes

Bij de oplevering was de voornaamste functie van het Hofplein om ruimte te geven aan autoverkeer dwars door het zakelijk centrum van de stad. Tegenwoordig is de verkeersbehoefte veranderd. Met de bouw van 10.000 woningen in het centrum en daarmee een sterke toename van bewoners, moet er meer ruimte komen voor ander vervoer, zoals voetgangers en fietsers. Ook stijgt de behoefte aan meer groen, een betere luchtkwaliteit en meer verkoeling.

Het nieuwe Hofplein

De wegwerkzaamheden duren tot eind 2027 en in de eerste helft van 2028 is de metamorfose van het Hofplein compleet. Het nieuwe plein, een ontwerp van architectenbureau Juurlink + Geluk, blijft een belangrijk knooppunt, maar wordt vooral ook een plek om volop te verblijven, ontspannen en ontmoeten. Het autoverkeer rijdt in de toekomst langs de randen van het plein, waarbij er van de huidige vijf rijbanen twee overblijven. De fietspaden worden verbreed en het openbaar vervoer, zoals de tram, krijgt een centrale plek in het nieuwe ontwerp.

Impressie van het nieuwe stadsplein
Impressie van het nieuwe stadsplein – Beeld: gemeente Rotterdam

Groen stadsplein

Als het Hofplein af is, liggen er groene perken met planten en struiken en staan er 150 bomen. Het Hofplein draagt ook bij aan klimaatadaptatie: het helpt bij de opvang van regenwater en zorgt voor verkoeling in de zomer. Onder het plein komt een ondergrondse waterberging met ruimte voor 1 miljoen liter water. Bij hevige regenbuien kan hier water worden opgeslagen. In drogere tijden kan dit water worden gebruikt om het groen op en rond het plein water te geven. De bomen kunnen ’s zomers voor wel 7 graden verkoeling zorgen. De fontein, met de acht iconische beeldhouwwerken van Cor van Kralingen (1908-1977), blijft uiteraard het bruisende middelpunt.

Wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer (o.a. Buitenruimte): “Het nieuwe Hofplein wordt een groen stadsplein om voluit van te genieten. Ik zie het helemaal voor me, hoe bewoners en bezoekers straks dwars door het groen hun gang maken naar hun werk, of de vele winkels en horeca in de binnenstad. En hoe wandelaars vanaf de Coolsingel via het Hofplein naar het dan gloednieuwe Hofbogenpark gaan, over één lange groene loper.

Dit is waar de stad een gierende behoefte aan heeft – aan schone lucht, meer groen en ruimte voor alle vormen van vervoer. En: Rotterdammers hoeven straks niet meer te wachten op die ene dag waarop Feyenoord kampioen wordt, maar kunnen de overige 364 dagen van het jaar ook gewoon genieten van hun geliefde Hofpleinfontein.”

Werkzaamheden Hofplein

De herinrichting van het Hofplein zal voor verkeersoverlast zorgen. Die proberen we zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt de herinrichting in fases aangepakt. In elke fase sluiten we een deel van het Hofplein. We schuiven steeds een stukje op en openen de delen waar we klaar zijn. De eerste fase start in april 2025. Er is dan geen verkeer mogelijk van de Coolsingel naar Pompenburg en kan je niet meer rechtdoor vanuit Coolsingel richting Schiekade (en vice versa). Ook is het vanaf 14 april niet meer mogelijk vanuit Weena rechtdoor te rijden richting Pompenburg (en vice versa).

Wethouder Lansink-Bastemeijer: “Zo’n grote herinrichting op zo’n centrale plek, dat gaat gevolgen hebben voor het verkeer. Het wordt pittig, maar het zal ook wennen. Met een beetje begrip voor elkaar en met het mooie einddoel van dit project in het achterhoofd slepen we ons er doorheen. Dus: kom gewoon naar Rotterdam en bezoek onze binnenstad met al die gave winkels en horecagelegenheden. Maar denk goed na hoe je dat doet. Als het kan, kies dan voor de fiets, het openbaar vervoer of zet je auto bij een P+R. Op die manier ben je sowieso sneller en kan je langer genieten van onze stad.”

Kaartje met impressie van nieuwe Hofplein
Kaartje met impressie van nieuwe Hofplein – Beeld: gemeente Rotterdam

Reisadvies

Het centrum blijft bereikbaar, maar routes voor verkeer worden omgeleid. Plan de reis ruim van tevoren en ga voorbereid op pad. Parkeer de auto aan de rand van de stad op een P+R of gebruik OV of (deel) fiets. Toch met de auto? Houd dan rekening met extra reistijd en volg de omleidingsroutes. Tijdens de werkzaamheden zijn er ook aanpassingen aan de dienstregeling van tram, bus of metro. Kijk daarom voor vertrek altijd op ret.nl/Hofplein. Ook zijn er omleidingen voor fietsers en voetgangers.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Kijk dan op rotterdam.nl/hofplein. En meld je aan voor de nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio