3.4 C
De Bilt

Kappen bomen geeft gezonde bomen ruimte in Het Schollebos

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle verwijdert de komende weken zo’n 430 bomen in het stadsdeelpark Het Schollebos. Het kappen is nodig om de overige bomen meer ruimte te geven zodat ze kunnen uitgroeien tot gezonde volwassen bomen. Bomenwacht Nederland onderzocht het Schollebos en trok de conclusie dat veel bomen ziek zijn en dreigen om te vallen. Om gevaar voor bezoekers van Het Schollebos te voorkomen worden de bomen nu verwijderd.

Wethouder buitenruimte Marc Wilson betreurt de noodzaak, maar is realistisch in de wetenschap dat zonder maatregelen delen van Het Schollebos moeten worden afgezet: “Veiligheid voor bezoekers van het stadsdeelpark staat altijd voorop. Vallende takken of omvallende bomen, vooral op de fiets- en wandelpaden kunnen ongelukken veroorzaken. Dat willen we voorkomen.” De aannemer begint woensdag 27 februari met de werkzaamheden waarover De Stichting Natuurvrienden Capelle en de Bomenstichting positief geadviseerd heeft, en zo’n drie weken duren. Het merendeel van de bomen (290) die verdwijnen zijn klein en dun en hebben een stamdiameter van max. 30 cm.

kappen

Meer ruimte voor gezonde bomen

Wethouder Marc Wilson: “Goed bosbeheer vraagt om het regelmatig dunnen van bospercelen waarbij het aantal bomen per hectare wordt verminderd. Gezonde bomen krijgen daardoor meer ruimte zodat ze uitgroeien tot volwassen bomen. Daarom kiezen we ook niet voor het herplanten van bomen.” In het rond 1980 voor recreatie aangelegde stadsdeelpark staan naar schatting zo’n 130.000 tot 160.000 bomen. De maatregelen hebben betrekking op zo’n 0,34% van het aantal bomen. Vrijkomend hout blijft zoveel mogelijk in het bos ter bevordering van de biodiversiteit.

Rondgang Schollebos

In januari zijn gemeenteraadsleden en de Stichting Natuurvrienden Capelle geïnformeerd tijdens een rondgang door Het Schollebos. Marc Wilson: “Met eigen ogen kon iedereen zien dat we nu in actie moeten komen om grotere problemen te voorkomen. De uitbraak van essentaksterfte heeft de situatie verslechterd. Veel bomen zijn ziek en niet meer te redden.” Door bodemdaling is in Het Schollebos ook grond weggezakt waardoor op plekken een drassige bodem is ontstaan. Iets wat zich voordoet op veel plekken in Zuid-Holland. Marc Wilson: “Wortels van bomen komen daardoor langzaam onder water te staan en sterven af. Dan verdwijnt de natuurlijke stevigheid waardoor bomen uiteindelijk omvallen.”

kappen

De gemeente Capelle gaat naar aanleiding van de rapportage van Bomenwacht Nederland met de gemeenteraad en vertegenwoordigers van Capelse natuur- en milieuorganisaties een plan uitwerken voor de toekomst van Het Schollebos.

110 hectare met 130.000 tot 160.000 bomen

Het Schollebos omvat circa 110 hectare aan bospercelen, grasweides, watergangen en paden. Daarvan is 32 hectare ingericht als bosperceel. Naar schatting staan er in het bos zo’n 130.000 tot 160.000 bomen. Capelle kent daarnaast nog eens 27.000 straat- en laanbomen waarvan er per jaar zo’n 200 moeten worden vervangen, exclusief de bomen die vanwege groot onderhoud van de buitenruimte moeten worden vervangen.

Meer informatie is te vinden op www.capellebouwtaandestad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio