Partnerorganisaties, de Gemeente Vlaardingen, het Kansfonds en Hogeschool Utrecht bereiden zich gezamenlijk voor op ETHOS telling van 10 april 2025. In Nederland is er onvoldoende zicht op het aantal en de profielkenmerken van de groep dak- en thuisloze mensen.
Hogeschool Utrecht en Kansfonds hebben de ambitie om dit te veranderen door in heel Nederland heldere en betrouwbare cijfers van dak- en thuisloosheid te verkrijgen. Deze cijfers zijn cruciaal voor adequaat beleid in het voorkomen en uitbannen van dakloosheid.
ETHOS
We maken bij onze telling gebruik van de ETHOS classificatie, die in Europa wordt gezien als de best onderbouwde en meest gezaghebbende manier om dakloosheid te meten. ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’. De methode gaat uit van een eendaagse telling in een gemeente of regio, een zogenoemde point-in-time-meting. Alle organisaties of mensen die in aanraking komen met dak- en thuisloze mensen vullen op de dag van de telling vragenlijsten in over mensen die vallen in de ETHOS categorieën. Naast gemeentelijke diensten en de maatschappelijke opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook inloophuizen, ervaringsdeskundigen en ziekenhuizen mee zodat ook minder zichtbare groepen geteld worden.
In 2025 doen er negen regio’s mee aan de ETHOS telling. De komende maanden willen die met de telling zo goed mogelijk zicht krijgen op de omvang en profielen van alle dak- en thuisloze mensen in hun regio. We zien in alle regio’s een sterke ambitie om dakloosheid goed in kaart te brengen en om deze inzichten te gebruiken om de aanpak van dakloosheid te versterken.
Buurgemeenten
De buurgemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, trapte afgelopen donderdag 23 januari de telling af met een uitleg aan alle partijen in de steden die zich bezig houden met de doelgroep of interesse getoond hebben. Zodat er op 10 april effectief, gestructureerd en goed voorbereid geteld kan worden.
Wethouder Proos, verantwoordelijk wethouder vanuit de centrumgemeente Vlaardingen, mede namens wethouder Zwang (Schiedam) en wethouder Kroonen (Maassluis), benadrukt het belang van deze stap en wat het gemeenten oplevert: “Dankzij de ETHOS-telling krijgen we een duidelijker beeld van hoeveel dak- en thuislozen er zijn en wat zij nodig hebben. Met die inzichten kunnen we beter inspelen op hun situatie en hen gerichter helpen. Zo zetten we samen stappen om iedereen een eerlijke kans te geven.”
De gemeentes zijn blij met de partijen in de steden die helpen met deze telling en nodigen iedereen die vragen heeft, of zou willen helpen van harte uit om te helpen. Want ieder mens telt en soms komen mede inwoners door een reeks van problemen in grotere problemen. Dat willen we voorkomen!