7.8 C
De Bilt

Maak kennis met de Maritieme Bedrijfsschool Schiedam: Leer door te doen!

Tijdens de April Meet & Connect-bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Schiedam en Crest, kwamen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid bijeen. Een sterke sector vraagt om sterk onderwijs. In Schiedam – een stad met een indrukwekkende geschiedenis én toekomst in de maritieme maakindustrie – komt dat perfect samen in de jonge Maritieme Bedrijfsschool. Ronald Schörk, Teamleider Werkplaats Logistiek bij een van de grondleggers, technologiebedrijf Wärtsilä, presenteerde de stand van zaken.

De kracht van het Schiedamse cluster

Schiedam kent een eigen positie binnen het havengebied van Rotterdam. Waar elders in de regio grootschalige logistiek de boventoon voert, ligt in Schiedam de focus op hoogwaardige maritieme maakindustrie. Bedrijven als Huisman, Damen Shiprepair Rotterdam en Wärtsilä ontwikkelen en onderhouden hier dagelijks nieuwe technologieën en apparatuur op het gebied van scheepsbouw, offshore, duurzame energie en slimme onderhoudssystemen. Samen met andere, grote en kleine, maakbedrijven, rederijen en dienstverleners in de stad vormen ze een krachtig cluster dat internationaal meetelt, lokaal is geworteld en banen creëert.

Leren door te doen

Om dat zo te houden en om jongeren van havo, vmbo en mbo-scholen voor de sector te interesseren, besloten Wärtsilä, Huisman Equipment en Damen Shiprepair Rotterdam de samenwerking met het Scheepvaart en Transport College (STC) te zoeken en op de Damenwerf een plek te creëren waar jongeren kennis kunnen maken met allerlei soorten werk waarbij ze niet de hele dag in de schoolbanken zitten – met uitzicht op een diploma én een baan.

De Maritieme Bedrijfsschool Schiedam (MBS) is geen traditionele mbo3-opleiding. Zo is het kleinschalig, waardoor er veel aandacht is voor de leerlingen. Ronald Schörk: “Studenten volgen hier een opleiding tot ‘Allround medewerker maritieme techniek’ op mbo3 niveau. Het lesprogramma bestaat grotendeels uit praktijk: 1 dag per week theorieles, 2 dagen praktijkles in de MBS en 1 dag praktijkervaring opdoen door middel van gastlessen of een stage bij Huisman, Damen of Wärtsilä. Je loopt korte stages bij elk van de drie bedrijven en in het laatste jaar een langere stage bij het bedrijf dat het beste bij je past.”

Kijken bij een motor
Kijken bij een motor – Foto: Maritieme Bedrijfsschool Schiedam

In de regio zijn veel jongeren die liever doen dan lezen; 20 van hen kunnen komend leerjaar hier terecht. Ronald: “Met een leerbaanvergoeding, stufi en een ov-kaart is de drempel om in te stappen laag, terwijl het aanbod kwalitatief hoog is. Wij geven de leerlingen de vaardigheden en, letterlijk, het gereedschap om een mooie carrière op te bouwen na het behalen van hun diploma. Uiteraard hopen we dat ze bij een van de drie samenwerkende bedrijven aan de slag gaan, maar dat hoeft niet.”

Duidelijkheid over opleidingsaanbod: MBS versus Crest

In Schiedam zijn er nu twee maritieme opleidingsinitiatieven die elkaar aanvullen, maar niet overlappen. De MBS richt zich op het aanleren van technische ambachten voor jongeren (mbo-niveau). Crest daarentegen biedt programma’s op hbo+ niveau en focust zich op leiderschap en sociale vaardigheden voor professionals die al werkzaam zijn in de sector.

Opleiden voor de toekomst

Tijdens Meet & Connect werd duidelijk dat de kracht van de bedrijfsschool  in de samenwerking zit. Door onderwijs en bedrijfsleven structureel te verbinden, ontstaat er een duurzame basis voor innovatie en vakmanschap. Dat zijn niet alleen mooie woorden; studenten worden opgeleid met directe aansluiting op de praktijk én met zicht op een loopbaan bij toonaangevende bedrijven die ze graag zien komen.

Ronald: “Het is geweldig om te zien hoe de eerste groep studenten zich heeft ontwikkeld en ook de ruimte pakken die ze krijgen. ’s Ochtends zie je de een direct naar een grote motor lopen, terwijl de ander al heeft nagedacht over wat hij of zij wil gaan lassen.” De verwachting is dat dit model navolging krijgt en uitgroeit tot een blijvende pijler onder de Schiedamse economie.

Broedplaats Schiedam

Met initiatieven zoals de Maritieme Bedrijfsschool profileert Schiedam zich als broedplaats voor technisch talent (iets wat ook in een andere lokale banenmotor tot uiting komt, de mechatronicasector). Het is een tastbaar voorbeeld van hoe lokaal samenwerken bijdraagt aan een sterke toekomst. Investeren in vakmanschap betekent investeren in economische veerkracht – en in mensen.

Meer weten, een open dag bezoeken of iemand tippen voor de opleiding? Kijk op www.maritiemebedrijfsschool.nl en neem contact op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio