13.5 C
De Bilt

Natuurherstel Van Dixhoorndriehoek en Vinetaduin

De natuur in de Van Dixhoorndriehoek en het Vinetaduin is uit balans. Mede door de hoeveelheid stikstof die neerslaat, groeien de duinvalleien in hoog tempo dicht. Om de biodiversiteit te herstellen, is het noodzakelijk om in delen van het gebied maatregelen te nemen. Daarom gaat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap vanaf dit najaar aan het werk om het duin meer open te maken zodat zeldzame natuur weer een kans krijgt.

Natura 2000

De Van Dixhoorndriehoek en het Vinetaduin met het aangrenzende Vafamil-terrein zijn onderdeel van het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen. De natuur in deze gebieden is zo bijzonder en kwetsbaar dat deze beschermd is op Europees niveau.

Open duingebied en nieuwe inrichting

Het toekomstbeeld voor de Van Dixhoorndriehoek is een open duingebied met lage plantengroei zoals mossen en grassen, afgewisseld met lage struiken. Het voormalig Vafamil-campingterrein wordt onderdeel van het Vinetaduin. Er komen droge en vochtige delen zodat verschillende plant- en diersoorten zich hier in de toekomst kunnen ontwikkelen. Na de werkzaamheden zal het Vinetaduin anders beheerd worden. Schotse Hooglanders gaan er voor zorgen dat het Vinetaduin open blijft. Om de dieren binnen het gebied te houden worden hekken geplaatst. Het gebied is dan ontoegankelijk voor publiek. Op deze manier kan de natuur herstellen en blijven de bunkers zichtbaar.

Kwetsbare, zeldzame soorten

Door een deel van de wilgen en duindoorns te verwijderen, krijgen zeldzame soorten zoals de zuidelijke keizerlibel en orchideeën een grotere overlevingskans. Ook de zandhagedis, de graspieper, de kleine parelmoervlinder, de blauwvleugelsprinkhaan en de rugstreeppad zullen een aantrekkelijke leefomgeving vinden in het gebied. Deze soorten kwamen er in het verleden in grote aantallen voor.

Recreatie in Van Dixhoorndriehoek

In de Van Dixhoorndriehoek kunnen recreanten de waardevolle natuur blijven beleven vanaf de wandel-, fiets- en ruiterpaden. Hier verandert niets aan. Wel worden de routes duidelijker aangeven om de kwetsbare natuur te beschermen. Met extra uitzichtpunten en borden met uitleg over de natuur, zorgt het Zuid-Hollands Landschap ervoor dat recreanten nog meer van deze prachtige duinen kunnen genieten.

Looptijd en toegankelijkheid

De werkzaamheden starten halverwege september 2024 en worden gefaseerd uitgevoerd. Het verdelen van de werkzaamheden is nodig, omdat we rekening houden met de kwetsbare natuur. Ook wil het Zuid-Hollands Landschap strandbezoekers zo min mogelijk tot last zijn. Naar verwachting zijn de werkzaamheden gereed in het najaar van 2025. Het Zuid-Hollands Landschap doet haar uiterste best om overlast voor de omgeving tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te voorkomen. Aanrijroutes blijven onveranderd. Wel kan er enige (geluids-)overlast zijn en een toename van werkverkeer in het gebied. Meer informatie is te vinden op www.zhl.nl/natuurherstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio