Goeree-Overflakkee/Schouwen-Duivenland/Veere/Westvoorne – De vier QualityCoast gebieden in de Nederlandse Delta: Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duivenland, Veere en Westvoorne zijn door de jury van de Green Destination top 100 benoemd tot de beste duurzame kustbestemming wereldwijd! Daarnaast wonnen de vier gemeenten gezamenlijk ook nog eens een gedeelde eerste publieksprijs voor beste duurzame bestemming in het algemeen. De publieksprijs wordt gedeeld met Buthan en het Griekse eiland Skyros. De juryprijs en de publieksprijs zijn woensdagmiddag 7 maart uitgereikt tijdens de internationale beurs ITB in Berlijn.
Nederlandse Delta
Het Nederlandse Deltagebied kenmerkt zich door uitzonderlijke natuurgebieden waar zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo’s en andere bijzondere vogels te vinden zijn. Ongerepte brede stranden en duingebieden wisselen elkaar af. Bij de stranden en jachthavens grenzend aan de Noordzee, het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en het Veerse Meer wapperen Blauwe vlaggen; de gebieden staan bekend om hun bijzonder schone zwemwater.
Internationale trekpleister
De beste duurzame kustbestemming wereldwijd is uiteraard een groene, natuurlijke en duurzame bestemming, maar in het gebied zijn ook volop horecagelegenheden, gezellige en authentieke dorpen en stadjes en diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. De winnende kustgebieden trekken veel gezinnen, natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en watersporters uit binnen- en buitenland.
Duurzame ontwikkelingen
De gebieden in de Nederlandse Delta blinken uit in duurzaamheid en zetten volop in op duurzame ontwikkelingen. Alle vier de gebieden zijn bekroond met een QualityCoast Award. Goeree-Overflakkee is in 2020 energieneutraal; het eiland loopt voorop in duurzame energieopwekking en werkt aan innovatieve oplossingen voor energieopslag en gebruik van waterstof. Met het eerste integrale gebiedsproject van Nederland is in de Kop van Schouwen met zijn 22 km brede kust een enorme kwaliteitsslag gemaakt met herstel van ruim 200 hectare oude natuur, ruim 1.400 hectare nieuwe natuur en hoogwaardige recreatiebedrijven wat blijkt uit de oorkondes als Superplatz en de ranking in Zoover.
De gemeente Veere gaat voor een energie neutrale gemeente en enkele projecten waaraan gewerkt wordt zijn het duurzaam (toeristisch) vervoer en samen met de Stichting Strandexploitatie Veere werkt men aan een project ‘Duurzame stranden’. In Westvoorne is het Fieldlab Green Economy aan het Oostvoornse Meer hèt podium voor duurzame initiatieven op het snijvlak van economie, wetenschap, natuur en recreatie. In het Fieldlab wordt geëxperimenteerd, geïnnoveerd, ontwikkeld, getest en gedemonstreerd op ecologische ontwikkeling, duurzame energiewinning en circulaire economie.
Meest duurzame bestemming
De burgemeesters en verantwoordelijk wethouders zijn erg trots op deze internationale waardering en erkenning. De vier gemeenten zetten de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verder door zodat zij ook in de toekomst de meeste duurzame kustbestemming blijven.
De Green Destinations top 100 voor meest duurzame bestemmingen wereldwijd is georganiseerd door ITB Berlijn, Green Destinations en TravelMole’s Visie op duurzaam toerisme. In de verkiezing is gekeken naar bestemmingen die aantrekkelijk zijn door hun toeristische mogelijkheden, hun ligging en omgeving, maar die daarbij ook nog eens veel aan duurzaamheid doen.