Capelle aan den IJssel – In de Dichtersbuurt en aan het Valeriusrondeel zijn onlangs 12 bovengrondse GFE-containers geplaatst voor het verzamelen van groente- en fruitafval en etensresten (GFE). Voortaan kunnen bewoners van deze flats hun GFE scheiden van het restafval en gemakkelijk kwijt in deze nieuwe containers.
De nieuwe GFE-containers – ook GFE-cocons genoemd – staan in de buurt van de restafvalcontainers aan de Frederik van Eedenplaats, Louis Couperusplaats, Herman Gorterplaats en Valeriusrondeel. In de nieuwe GFE-container hoort geen tuinafval. Deze containers zijn echt bestemd voor het scheiden van etensresten van bewoners van flats, zonder tuin. Klein groenafval van het balkon of oude bloemen en kamerplanten mogen wel in deze nieuwe containers.
Waarom GFE scheiden?
Wethouder afvalinzameling Sjoerd Geissler benadrukt het belang van het scheiden van afval: ”Het scheiden van groente-, fruit en etensresten is belangrijk omdat deze resten nog prima hergebruikt kunnen worden. Denk aan keukenafval, zoals etensresten, dit is een goede grondstof voor compost. Als GFE niet bij het restafval komt, hoeft het ook niet te worden verbrand, dus ook minder kosten. En minder verbranden betekent minder CO2 -uitstoot en minder belasting voor het milieu. Dus goed voor het milieu én de portemonnee!”
Keukenafval apart in een verzamelbakje
Het wordt makkelijker om etensresten apart van het restafval te houden door een verzamelbakje te gebruiken op de plek waar het afval ontstaat: in de keuken. De gemeente biedt deze bakjes gratis aan met een rolletje composteerbare biozakjes. Is het zakje vol? Breng het naar de GFE-containers in de buurt. Deze staat naast de restafvalcontainers. Op woensdag 21 september deelde wethouder Sjoerd Geissler de bakjes uit. Ook op vrijdag 23 september kunnen bewoners van de flats, waar de GFE- cocons zijn geplaatst, het bakje voor de portiek komen afhalen.
Samen naar minder afval met GFE-containers
De gemeente Capelle aan den IJssel wil de hoeveelheid restafval in de gemeente verminderen naar 160 kilo per persoon in 2022. Dat is een flinke uitdaging. In 2020 was dit nog 226 kilo restafval per persoon, in 2021 208 kilo per persoon. De gemeente heeft een ambitieus Afvalactieplan opgesteld waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen.
Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden: voor het milieu, om te zorgen dat grondstoffen niet verloren gaan, én voor onze portemonnee. Dat betekent: samen met Capellenaren streven naar minder afval en proberen om nog meer waardevolle grondstoffen uit ons afval te halen. Een van de maatregelen is het gemakkelijk maken GFE te scheiden van het restafval door bovengrondse GFE-containers bij bijvoorbeeld flats te plaatsen.