14.9 C
De Bilt

Provincie stelt subsidie beschikbaar voor sanering en herinrichting Broekpolder

Provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Vlaardingen het officiële bericht gestuurd dat de subsidie voor de sanering en herinrichting van het meest vervuilde deel van de Broekpolder is toegekend. Een schonere Broekpolder draagt bij aan het provinciale doel om de bodem en het grondwatersysteem te beschermen.

De subsidie bedraagt €4,6 miljoen. Hiermee dekt de Provincie Zuid-Holland 70% van de kosten. Het totale project is geraamd op €6,6 miljoen en omvat zowel het afdekken van de vervuilde grond als het opnieuw inrichten met groen, water en paden. Staatsbosbeheer, het Hoogheemraadschap Delfland en de gemeente dragen samen zorg voor de overige 30%. De gemeenteraad heeft vorig voorjaar de gemeentelijke bijdrage van €1,5 miljoen vastgesteld.

 Stap dichter bij uitvoering door subsidie

Met het besluit over de subsidiegelden van de provincie is de gemeente weer een stap dichter bij de uitvoering gekomen. De gemeente werkt daarin samen met Staatsbosbeheer en de Federatie Broekpolder. Provincie Zuid-Holland besloot al in 2011 dat de grond van de Broekpolder zo vervuild is, dat het niet wenselijk is dat deze zo aan de oppervlakte blijft liggen. De gemeente en Staatsbosbeheer zijn er als grondeigenaar verantwoordelijk om er voor te zorgen dat de grond afgedekt wordt. Sindsdien zijn al verschillende delen van de Broekpolder – zoals de Ruigte, het Klauterwoud, het mountainbikeparcours en recent de gronden van de scouting – gesaneerd.

De komende jaren staat de sanering van het meest vervuilde deel van de Broekpolder op de agenda. Het gaat om het gedeelte dat loopt van Masamuda, het hondenlosloopgebied en het gebied ten noorden hiervan tot aan de golfbaan. Voor de minder vervuilde gebieden wordt een grondbeheerplan gemaakt. Hierin staan afspraken hoe om te gaan met de verontreinigde bodem bij werkzaamheden. 

Een ontwerpbureau gaat het schetsontwerp omzetten in een voorlopig en definitief ontwerp. In dit proces worden de reacties van bewoners uit de verschillende bijeenkomsten meegenomen. Een grote lijn die uit de bijeenkomsten kwam, is de wens om te kiezen voor een natuurlijke en ‘ruige en stoere’ inrichting passend bij De Ruigte. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio