Duurzame woningen bereikbaar maken voor mensen met een kleine beurs: dat is de kern van het convenant dat vandaag wordt ondertekend door wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van Rotterdam en vier grote woningcorporaties, Hef Wonen, Havensteder, Woonstad en Woonbron. Het convenant markeert een belangrijke stap in het realiseren van betaalbare, duurzame sociale huurwoningen binnen de grenzen van het klimaatakkoord van Parijs.
Een nieuwe standaard voor sociale huurwoningen
Met dit convenant worden afspraken vastgelegd om in vier gesubsidieerde projecten 122 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Minimaal 30% van de bouwmaterialen zal bestaan uit biobased materialen, zoals hout. Daarnaast zullen de woningen voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen, waardoor ze niet alleen energiezuinig zijn en gebruik maken van duurzame materialen, maar ook zorgen voor een gezond binnenklimaat voor de bewoners.
Wethouder Zeegers benadrukt het belang van deze stap: “In Rotterdam geloven we dat iedereen recht heeft op een duurzame en aangename woning, ongeacht de grootte van de portemonnee. Met dit convenant laten we zien dat het mogelijk is om betaalbaarheid en duurzaamheid hand in hand te laten gaan.”
Waarom biobased bouwen?
Biobased bouwen, met materialen zoals hout, is een van de manieren om de uitstoot van CO2 drastisch te verlagen. Het is echter nog een relatief nieuwe methode, die hogere kosten en andere uitdagingen met zich meebrengt. De gemeente Rotterdam komt met een subsidieregeling van in totaal €950.000 tegemoet aan een deel van de meerkosten en hoopt hiermee woningcorporaties te stimuleren om biobased bouwen vaker toe te passen.
Duurzaamheid toegankelijk maken
Sociale huurwoningen vormen een belangrijk onderdeel van de woningvoorraad in Rotterdam. Duurzaamheid in deze sector integreren is echter niet vanzelfsprekend vanwege de hoge kosten. Met dit convenant wil de gemeente niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, maar ook leren wat er nodig is om klimaatneutraal te bouwen zonder de betaalbaarheid uit het oog te verliezen.
Project Valckensteyn
Woonstad draagt met het project Valckensteyn al bij aan de realisatie van duurzame, toegankelijke woningen. Het project, dat opgeleverd wordt in 2025, bestaat uit 82 moderne appartementen van 66 tot 76m2, voor mensen met een middeninkomen. Het gebouw is voor een groot deel gebouwd met hout, wat zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot dan wanneer alleen met beton wordt gebouwd.
Een gezamenlijke aanpak voor een duurzame toekomst
De bouwsector staat voor een grote uitdaging. Traditionele bouwmethoden stoten bijna drie keer zoveel CO2 uit als nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De gemeente Rotterdam heeft daarom samen met partners een plan van aanpak opgesteld om duurzaam door te bouwen. Dit convenant is een concrete stap om de transitie naar Paris Proof bouwen in gang te zetten.