In de strijd tegen energiearmoede heeft Rotterdam een belangrijke mijlpaal bereikt: ruim 20.000 huishoudens zijn geholpen om de energierekening te verlagen dankzij de inzet van energieklussers. Dit succes maakt deel uit van een brede en effectieve aanpak die sinds januari 2022 mede mogelijk is gemaakt door de inzet van SPUK-middelen van het Rijk en lokale samenwerkingen.
Energieklussers: Duurzame oplossingen voor iedereen
Sinds de start van de energieklussers hebben 20.000 huishoudens in Rotterdam directe hulp gekregen. Energieklussers voeren praktische maatregelen uit, zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie, led-verlichting en – sinds de introductie van het vervolgproject ‘Energieklussers+’ – het ophangen van isolerende gordijnen en middelgrote verduurzamingsmaatregelen zoals waterzijdig inregelen en het plaatsen van bodemfolie.
Deze aanpak bewijst niet alleen effectief te zijn in energiebesparing, maar biedt ook werkgelegenheid aan Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt via samenwerkingen met partijen zoals Rotterdam Inclusief en EES Holland.
Wethouder Chantal Zeegers (o.a Klimaat): “Het feit dat we inmiddels bij ruim 20.000 huishoudens de energieklusser hebben kunnen inzetten, laat zien hoe effectief en noodzakelijk dit project is. Door samen te werken met onder andere woningcorporaties en te investeren in verduurzaming van huurwoningen werken we aan structurele oplossingen, zodat iedere Rotterdammer kan profiteren van lagere energiekosten én een duurzamere toekomst.”
Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (o.a Armoede): “Met de inzet van energieklussers helpen we Rotterdammers met een laag inkomen niet alleen om hun energierekening te verlagen, maar ook om duurzamer te wonen. Deze aanpak biedt direct verlichting én draagt bij aan een structurele oplossing tegen energiearmoede.”
Groeiende impact: coaching, subsidies en sociale projecten
Naast de energieklussers zet Rotterdam in op diverse andere initiatieven:
- Het Rotterdams Milieucentrum heeft sinds september 2024 al 1.200 Rotterdammers bereikt met energiecoaching en evenementen waarbij praktische tips en adviezen worden gegeven.
- Woningcorporaties hebben voor €12,6 miljoen aan verduurzamingsprojecten ingediend, waarmee zij hun sociale woningvoorraad extra of versneld verduurzamen. Bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen voor HR++ glas, PV-panelen aan te sluiten op individuele meters en de buitenschil te isoleren. Hiermee profiteren 6.636 huishoudens van een lager energieverbruik.
- Sinds mei 2024 hebben 382 huishoudens duurzame witgoedapparaten ontvangen via de Bijzondere Bijstand.
Vooruitblik: nieuwe projecten in 2025
In januari 2025 gaat een project van start die ruim 200 woningeigenaren kosteloos advies en uitvoering van één grote isolatiemaatregel biedt, zoals dakisolatie en HR++-glas. Ook blijven verduurzamingsmaatregelen bij woningcorporaties en subsidies voor VvE’s onverminderd doorgaan, waarmee Rotterdam blijft inzetten op structurele oplossingen voor energiearmoede.
Samenwerking als sleutel tot succes
De resultaten zijn mede te danken aan intensieve samenwerkingen met organisaties zoals woningcorporaties, welzijnspartijen, en andere lokale partners. Door deze gezamenlijke inspanningen kan de gemeente niet alleen energiebesparing realiseren, maar ook bijdragen aan een duurzamere stad en een hogere levenskwaliteit voor haar inwoners.
Met 20.000 bezochte huishoudens, honderden coaching momenten, events en ambitieuze plannen voor de toekomst is Rotterdam vastberaden om energiearmoede verder terug te dringen.