16.1 C
De Bilt

Sanering en herinrichting deel Broekpolder Vlaardingen

Vlaardingen – Na het Klauterwoud, de Ruigte en diverse kleinere projecten, gaat het project van start voor de sanering en herinrichting van het gedeelte van de Broekpolder waar het hondenlosloopgebied en Masamuda te vinden zijn. Wie meer wil weten over het project en inbreng wil geven voor de nieuwe inrichting, kan zich aanmelden voor de bewonersbijeenkomst op dinsdagavond 21 februari.

Sanering

De bezoekers van de bewonersavond krijgen eerst een presentatie over het project. Het is een ingrijpend project omdat een meter grond in het gebied aangebracht gaat worden bij de sanering en herinrichting. Dit gebeurt in fases: telkens zal een deel van het gebied gesaneerd en opnieuw ingericht worden, voordat het volgende deel aan de beurt is. Er moet voor de sanering veel grond naar het gebied aangevoerd worden en een groot deel van de huidige begroeiing zal niet kunnen blijven staan. Het doel van het project is om de vervuiling zo af te dekken dat het geen ecologisch risico meer vormt en gelijktijdig het gebied een inrichting te geven die meer aansluit op de natuurlijke inrichting van de Ruigte. 

Ontwerp uitwerken

In 2019 is er al een schetsontwerp gemaakt voor de nieuwe inrichting van het gebied. In dat ontwerp wordt het blokkenpatroon van rechte sloten en paden vervangen door meer vloeiende lijnen. De oude kreken, die voor de ophoging met havenslib door het gebied heen liepen, worden weer zichtbaar gemaakt.

Vooruitlopend op het project wordt op dit moment al grond naar het gebied gebracht. Het gaat om goede kwaliteit grond die afgevoerd moet worden van het gebied waar de tijdelijke wijk Mrija aangelegd wordt. Daardoor lijkt het alsof het project in de Broekpolder al van start is, maar dat is niet het geval. Eerst moet het ontwerp voor de herinrichting nog uitgewerkt worden, moeten er vergunningen aangevraagd worden en vindt er een aanbesteding plaats. 

Meedenken

Voordat de ontwerpers het schetsontwerp uitwerken in een voorlopig ontwerp, kunnen bewoners aangeven wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe inrichting van het gebied. Dit kan tijdens de bewonersbijeenkomst, maar ook tijdens een van de wandelingen die de Federatie Broekpolder de komende tijd gaat organiseren samen met de partners in het gebied. Vanaf half februari komt er ook een mogelijkheid om inbreng te leveren via www.vlaardingen.nl/broekpolder.

Wie de bewonersbijeenkomst bij wil wonen, kan zich hiervoor aanmelden via www.vlaardingen.nl/broekpolder. Als er meer belangstelling is dan plek, dan volgt er woensdag 22 februari nog een tweede bijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio