Inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam schuldenzorgvrij maken. Dat is de ambitie van het SchuldenlabMVS, een samenwerking tussen de drie MVS-gemeenten en (maatschappelijke) organisaties. Samen zetten zij zich in om inwoners sneller, effectiever en mensvriendelijker van hun schulden af te helpen. Koningin Máxima was aanwezig bij de lancering van het Schuldenlab in de Havenkerk van Schiedam. Ook wethouder Bart de Leede was namens de gemeente Vlaardingen aanwezig.
Inwoners, bedrijven, professionals en overheden kunnen meedoen en meedenken binnen het lab. Enkele partners die zich al hebben aangemeld zijn Waterweg Wonen, zorgverzekeraar DSW en uitzendbureau Randstad.
Innovatieve aanpak schulden
Het doel van de samenwerking in SchuldenlabMVS is het ontwikkelen van innovatieve manieren om schulden aan te pakken en te voorkomen. Schuldenlab NL is een stichting die is opgericht om de kennis en ervaring die wordt opgedaan met projecten en initiatieven op het gebied van armoede en schulden landelijk te delen. Zodat gemeenten en maatschappelijke organisaties gebruik kunnen maken van opgedane ervaringen en kunnen leren wat wel werkt en wat niet.
Voorkomen grotere problemen
Wethouder armoedebeleid Bart de Leede: “Ik ben heel blij dat we met het SchuldenlabMVS de kans krijgen om nieuwe methodes te ontwikkelen om schulden tegen te gaan. We willen zo vroeg mogelijk in contact komen met mensen die geldproblemen hebben om grotere problemen te voorkomen. Financiële problemen hangen vaak samen met andere problemen, zoals de gezondheid of werkloosheid.
In het Schuldenlab gaan we nieuwe methodes uitproberen. Als een aanpak succesvol blijkt, kunnen we deze breder invoeren. We willen integraler naar ondersteuningsvragen van inwoners kijken en de schotten tussen voorzieningen en instellingen opheffen. Verder is de samenwerking met organisaties buiten de gemeente heel belangrijk, zoals de woningcorporaties en DSW; zij werken ook mee in het lab”.
Schulden in de regio
Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun geldproblemen, schaamte speelt hier een belangrijke rol. Slechts een klein gedeelte van de gezinnen met schulden zoekt hulp. Eén op de zeven huishoudens in onze regio heeft een laag inkomen en daardoor meer kans op schulden. Ongeveer 12.500 gezinnen in de MVS-regio hebben problematische schulden. Van deze gezinnen zit ongeveer 11 procent in een schuldhulpverleningstraject.
Over SchuldenlabMVS
De MVS-gemeenten hebben al langere tijd interesse in een lokaal schuldenlab. Dit voorjaar hebben de gemeenten besloten om een gedeelte van het geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld in het kader van de gevolgen van corona te besteden aan de oprichting van een lokaal Schuldenlab. Stroomopwaarts kreeg de opdracht om dit lokale schuldenlab op te richten.