Zeecruiseschepen die aanmeren bij de Cruise Terminal in Rotterdam, kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van walstroom. Dit maakt Rotterdam de eerste stad in Nederland die cruiseschepen aan de stekker legt, wat bijdraagt aan schonere lucht en minder geluidsoverlast. De officiële ingebruikname vond plaats aan de Holland Amerika Kade, waar wethouder Robert Simons (Haven & Economie) en Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, samen met Cruise Port Rotterdam het moment markeerden. Met deze stap loopt Rotterdam vooruit op de Europese regelgeving die vanaf 2030 vereist dat alle cruiseschepen in Europese havens gebruikmaken van walstroom.
Walstroom zeecruiseschepen
Wethouder Simons, al jaren een warm pleitbezorger van walstroom en vanaf het begin nauw betrokken bij het project, reageert verheugd: “Met de ingebruikname van walstroom voor de zeecruiseschepen zetten we opnieuw een belangrijke stap in de verduurzaming van onze stad en haven. Cruiseschepen zijn een waardevolle bron van inkomsten, en door ze aan de stekker te leggen, verbeteren we nu de luchtkwaliteit en verminderen we de geluidsoverlast. Dat is goed voor de leefbaarheid en onze economie. Ik ben trots op dit resultaat en wil iedereen bedanken die zich hiervoor heeft ingezet.”
Het plan voor een walstroominstallatie bij de Cruise Terminal ontstond in 2019, toen de gemeenteraad een motie van Leefbaar Rotterdam-raadslid Geert Koster steunde. In maart 2022 werd een overeenkomst ondertekend tussen de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Cruise Port Rotterdam voor de gezamenlijke realisatie van het project. De bouwopdracht werd uitgevoerd door het Deense PowerCon, in samenwerking met Stedin en diverse onderaannemers. De gemeente Rotterdam ondersteunde het project met een renteloze lening van 8,75 miljoen euro.
Het is de verwachting dat in 2025 driekwart van de zeecruiseschepen in Rotterdam gebruik zal maken van deze schone energiebron. Vanaf 2027 wordt aan de Wilhelminapier een generatorverbod ingevoerd en is walstroom verplicht voor afgemeerde cruiseschepen. De aangekondigde netcongestie heeft geen invloed op de walstroominstallatie bij de Cruise Terminal.
Over walstroom
Walstroom speelt een sleutelrol in de energietransitie. Afgemeerde schepen gebruiken nu de eigen generatoren, wat leidt tot de uitstoot van fijnstof, stikstof, CO2 en geluidsoverlast. Walstroom biedt een duurzame oplossing door schepen van schone elektriciteit uit het net te voorzien. De gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van walstroom actief. Zo biedt de gemeente subsidie aan bedrijven die onderzoek willen doen naar de haalbaarheid van walstroom of willen investeren in de realisatie van een walstroominstallatie. Lees hier meer over walstroom in Rotterdam.