14.8 C
De Bilt

Waterschap Hollandse Delta zet koers naar klimaatbestendige toekomst

Grote maatschappelijke opgaven op het gebied van watertekort, waterkwaliteit, wateroverlast en waterveiligheid worden steeds urgenter. Waterschap Hollandse Delta kijkt vooruit en werkt toe naar wat er richting 2050 nodig is. Dat is te lezen in de kadernota die in de Verenigde Vergadering van 16 april is vastgesteld.

Met een duidelijke koers en realistische keuzes bereidt het waterschap zich, samen met partners in het gebied, voor op de grote opgaven die er de komende decennia liggen op het gebied van waterbeheer. Tegelijkertijd wordt voor iedereen steeds voelbaarder wat het betekent om in een delta onder zeespiegelniveau te wonen en te werken. Dat vraagt om verantwoordelijkheid én investeringen in een toekomstbestendige leefomgeving.

De impact van klimaatverandering wordt iedere dag groter. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en perioden van droogte wisselen af met steeds extremere regenbuien. Die ontwikkeling zet door, met gevolgen voor onze drukbevolkte en intensief gebruikte woon-, werk- en leefomgeving. Die effecten zullen we allemaal steeds meer gaan merken in het dagelijks leven. In die dynamiek blijft het waterschap niet stilstaan. Integendeel: het ontwikkelt zich voortdurend. Maar er zijn grenzen aan de beschikbare mensen en middelen. Daarom maakt het college in de kadernota scherpe keuzes: wat moet nu en waar kiezen we voor om later te doen.

Financiële kaders: balans tussen opgaven en draagkracht

Hoewel de benodigde investeringen een lastenstijging van 13,5% rechtvaardigen, kiest het college ervoor deze stijging te beperken tot 10%. Daarmee wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de betaalbaarheid voor inwoners en bedrijven. Heemraad financiën, Frank van Oorschot: ‘Met deze kadernota maken we bewust de balans op tussen wat nodig is, wat haalbaar is en wat betaalbaar blijft. We kiezen voor een realistische opgave in 2026.’

Waterschap richting 2050: op weg naar een klimaatrobuuste delta

Waterschap Hollandse Delta wil in 2050 een klimaatrobuuste delta zijn – een gebied dat bestand is tegen extremere weersomstandigheden, zoals droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging. De Kadernota 2026 vertaalt die ambitie naar concrete opgaven en keuzes voor de komende jaren. Daarbij wordt rekening gehouden met onzekerheden, zoals economische ontwikkelingen, beschikbaarheid van personeel en technologische innovaties. De kadernota zet de grote lijnen en financiële kaders uit voor de komende periode. Wat de voorgestelde keuzes concreet betekenen voor de lastenverzwaring, wordt in de aanloop naar de begroting verder uitgewerkt. Daarbij blijft het uitgangspunt om evenwicht te houden tussen ambitie en draagkracht.

Huidige stand: op koers, maar toenemende uitdagingen

De kadernota kijkt naar de toekomst, maar tijdens dezelfde Verenigde Vergadering werd ook stilgestaan bij hoe we als waterschap momenteel op koers liggen voor het behalen van onze doelen. De rapportage Waterwerken 2024 geeft inzicht in de voortgang ten opzichte van de gestelde doelen in het waterbeheerprogramma, het wegenbeheerprogramma en het groenbeleidsplan. Voor veel onderwerpen zijn we op de goede weg. Denk aan het op orde houden van de waterkeringen, het voldoen aan de wettelijke eisen voor het zuiveren van afvalwater en de duurzame en veilige inrichting van onze wegen. Tegelijkertijd wordt het bijvoorbeeld bij duurzame energieprojecten lastiger om de beoogde resultaten te halen. Meer hierover is te lezen in de rapportage Waterwerken 2024: waterwerken.wshd.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio