De gemeente Hellendoorn zet een grote stap richting duurzaamheid door de lantaarnpalen versneld te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Op dit moment wordt de verlichting per wijk vervangen. Daarmee zou alle verlichting in 2030 vervangen zijn. Door deze ambitieuze zet worden de 2400 resterende traditionele lampen in 2024 in één keer vervangen door ledverlichting.
Nog 2400 lantaarnpalen te gaan
De gemeenteraad heeft besloten om budget vrij te maken om de 2400 resterende traditionele lantaarnpalen in één keer te vervangen door led. Daarbij worden er ook ongeveer 600 lantaarnpalen vernieuwd omdat deze aan het einde van hun levensduur zijn.
Al 40% minder energieverbruik
In 2014 begon de gemeente met het vervangen van de verlichting in het buitengebied, in 2016 volgde de verlichting langs de hoofdwegen en daarna de straatverlichting per wijk. Dit zou in 2030 gereed zijn. Inmiddels is 63% (4.545 stuks) van alle verlichting vervangen door led. Hierdoor wordt er nu al 40% minder stroom voor de verlichting gebruikt dan vóór de vervanging het geval was. Dit komt neer op een besparing van 136.000 kwh. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van ongeveer 38 huishoudens van 3 personen (bron NIBUD).
Redenen om te versnellen
Deze versnelde overgang is niet alleen kostenefficiënt nu de energieprijzen en energiebelastingen fors zijn gestegen de afgelopen jaren, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam. Vanaf 24 februari 2023 is het bovendien verboden om kwik te gebruiken bij de fabricage van traditionele lampen. Dat betekent dat als er een traditionele lamp uitvalt, deze vervangen moet worden door een ledlamp. Ook op nationaal niveau is dit onderwerp actueel. De Tweede Kamer heeft in oktober 2023 een motie aangenomen om te streven naar een situatie waarin alle openbare verlichting in Nederland in 2028 uit ledlampen bestaat. Hierdoor wordt er ruimte vrijgemaakt op het elektriciteitsnetwerk voor verder verduurzaming.
Het is de verwachting dat de werkzaamheden in 2024 worden afgerond. Dit is wel afhankelijk van beschikbaarheid van materialen en arbeidskrachten.