16.1 C
De Bilt

Samen de schouders eronder voor meer economische groei

Hardenberg – Een snellere economische groei en daardoor meer welvaart voor iedereen. Als het aan het Werkgeversberaad Hardenberg ligt, zetten ondernemers, onderwijsorganisaties en de gemeente Hardenberg daar samen de schouders onder. Met de ambities en doelen uit het door het Werkgeversberaad opgestelde Economisch Programma, kunnen de partijen de kansen die er zijn vanaf 2018 pakken. De effecten moeten dan in de periode 2025-2030 merkbaar zijn.

De Hardenbergse economie draait op volle toeren. Hardenberg doet het economisch beter dan andere Nederlandse grensgemeenten en geeft van de hele provincie Overijssel de meeste bedrijventerreinen uit. Tegelijkertijd is er in Hardenberg nog ruimte voor economische groei. Dat biedt volgens het Werkgeversberaad Hardenberg kansen. Voorzitter Hein Dijkstra: “Hoe goed het ook gaat in Hardenberg, economie is nooit ‘af’. Willen we in de periode 2025-2030 nog steeds een succesvolle economie hebben dan moeten we nu de mouwen opstropen. Dit is opnieuw het moment. Samen de schouders eronder voor een snellere economische groei. Want een bruisende economie houdt de gemeente Hardenberg aantrekkelijk voor wonen, werken en recreëren en zorgt voor welvaart.”

Kansen verzilveren

Volgens het Werkgeversberaad kan de Hardenbergse economie inspelen op trends en ontwikkelingen zoals robotisering, technologisering en verduurzaming. Het Werkgeversberaad wil de kansen die deze trends en ontwikkelingen met zich meebrengen met een Economisch Programma vanaf 2018 pakken, zodat de effecten in de periode 2025-2030 merkbaar zijn.

Vanuit het Economisch Programma werken ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente opgavegericht langs vier actielijnen aan het versterken van de economische kracht van Hardenberg.

Wethouder Alwin te Rietstap (economie): “Traditioneel gaan economische plannen alleen over de economie zelf. Dit programma is anders. Economie is vervlochten met wonen, leren en recreëren. Daarom is breder gekeken, zonder de focus te verliezen. De ambitie is helder: we willen blijven groeien en ontwikkelen. Dat doen we door als partners op te trekken, mooie projecten te realiseren en zichtbare resultaten neer te zetten.”

Wethouder Gitta Luiten (onderwijs, werk & inkomen): “De kracht van dit programma is dat het is opgesteld door ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid. Daarbij zetten we aan de ene kant in op banengroei. Tegelijkertijd heeft de aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt onze volle aandacht. Door mensen te stimuleren zich te blijven ontwikkelen, zorgen we dat onze inwoners aan het werk blijven.”

Van kansen naar economische successen

De ambitie van de eerste actielijn ‘wij maken van kansen economische successen’ is om nieuwe economie te creëren in Hardenberg. Daarbij zetten de partijen in op bestaande én nieuwe mkb-ondernemers als belangrijke banenmotor. Concreet wil Hardenberg de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn en dé plek om duurzaam te ondernemen in alle branches. Hardenberg wil koploper zijn in innovatie, ook op het gebied van robotisering en technologisering. Kansrijke ontwikkelingen, uitbreidende bedrijven, nieuwe bedrijven en snelle groeiers moeten zorgen voor werkgelegenheid die aansluit op het opleidingsniveau van inwoners.

 

Match tussen arbeidsmarkt en opleidingen

‘In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon’. Dat is de ambitie van actielijn 2. Concreet doel is dat iedere inwoner van Hardenberg die kan werken, werkt en dat de werkloosheid in de periode 2025-2030 lager is. Inhoud en niveau van opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van bedrijven. In de behoefte die Hardenbergse bedrijven hebben aan medewerkers wordt volgens het Programma vanaf 2025 voorzien.

Grenzeloze samenwerking

Bij het verzilveren van de economische kansen, kijkt Hardenberg nadrukkelijk om zich heen: ‘In Hardenberg kennen we geen grenzen’. Doel van de derde actielijn is dat Hardenberg vanwege de duidelijke streekfunctie een hotspot voor de regio is en een onmisbare speler in de regio. Meer Hardenbergse bedrijven moeten internationaliseren. Bedrijven, onderwijs en overheid werken ‘grenzeloos’  samen qua sectoren, omgeving, afzetgebied en discipline.

 

Kwaliteiten tonen

Tenslotte hebben de partners de ambitie dat ‘iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn’. Actielijn vier uit het Economisch Programma richt zich op het tonen van de kwaliteiten. Concreet doel is dat Hardenberg authentiek, uniek en bekend is met de ondernemers als trotse ambassadeurs. Het hele jaar door moeten er sfeer, beleving, activiteiten en evenementen in Hardenberg zijn. De winkelopenstelling moet daarop zijn afgestemd. Tenslotte wil Hardenberg goed bereikbaar zijn, zowel fysiek als digitaal.

Uitvoering

Een delegatie van het Werkgeversberaad heeft het Economisch Programma deze week aan het college van B&W van de gemeente Hardenberg aangeboden. Daarnaast legt het Werkgeversberaad het Programma voor aan ondernemers en onderwijsinstellingen. Aan de hand daarvan maken de partijen het programma compleet met concrete projecten, pilots en maatregelen om de doelen te bereiken. Die projecten voeren ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente samen uit.

Werkgeversberaad

Het Werkgeversberaad Hardenberg adviseert sinds begin 2013 de lokale overheid  over de brede welvaart in de regio Hardenberg. Het Werkgeversberaad bestaat uit Henk Wiersma (maakindustrie), Erik Back (landbouw), Henk van Voornveld (vrijetijdseconomie), Klaas Feenstra (zakelijke dienstverlening), Christien de Graaff (onderwijs), Eduard Plate (retail) en Peter Snijders (lokaal bestuur). Hein Dijkstra is onafhankelijk voorzitter van het werkgeversberaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio