Wij zoeken eigenaar-bewoners in Hardenberg van een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning die is gebouwd tussen 1965 en 1991. Met een ‘routekaart’ kunt u meedoen om dit type woning duurzamer te maken, als u eigenaar van zo’n woning bent. Wethouder Werner ten Kate: “In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland op een duurzame manier en zonder aardgas verwarmd. Daarom gaan we samen met de bewoners per woningtype in beeld brengen wat hiervoor nodig is. Voor het raadplegen van de routekaarten maken we een digitaal hulpmiddel.”
Woningeigenaren die willen meedoen kunnen zich tot 15 september melden via www.hardenberg.nl/duurzaamverwarmen.
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 in een kwart van alle wijken de woningen zonder aardgas en op een duurzame manier verwarmd worden. Wethouder Werner ten Kate: “In 2050 mag in de woningen helemaal geen aardgas meer worden gebruikt. In de Transitievisie Warmte staat wat er nodig is om deze ambities te bereiken. Om te zorgen dat we ook in 2050 kunnen koken, douchen en onze huizen kunnen verwarmen, moeten we nu aan de slag.”
Drie stappen
De verandering gebeurt in drie stappen.
- Isoleren: door gebouwen en woningen optimaal te isoleren, hebben we minder energie nodig.
- Energie efficiënt gebruiken en woningen en gebouwen aardgasvrij-ready maken: we zetten steeds meer in op energiebesparing, onder andere door energiezuinige installaties en apparatuur. En we onderzoeken hoe we woningen en gebouwen het best zonder aardgas kunnen verwarmen; bijvoorbeeld door een warmtepomp.
- Overstappen van aardgas naar duurzame energie: na stap 1 en 2 stappen we over op duurzame energie.
Bij al deze stappen vindt de gemeente Hardenberg het belangrijk dat iedereen de overstap kan betalen.
Een routekaart voor elk woningtype
Wat er precies moet gebeuren om de overstap te maken naar duurzame energie, verschilt volgens Werner ten Kate per woningtype. “Daarom maken we een ‘routekaart’ per woningtype. Met maatregelen die nodig zijn om de woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke routekaart volgt de drie stappen. Het start dus met isolatie zodat minder warmte nodig is. Het eindigt met de overstap naar een duurzame warmtebron.”
De gemeente maakt de routekaart als eerste voor het meest voorkomende woningtype. Dat zijn hoekwoningen of twee-onder-een-kapwoningen die zijn gebouwd tussen 1965 en 1991. “Van dit woningtype staan er ruim 3.000 in de gemeente Hardenberg. We willen met de routekaarten de woningeigenaren inzicht en duidelijkheid geven over hoe zij de woning kunnen voorbereiden voor de toekomst. En ook rekening houden met ieders situatie en portemonnee. De routekaart moet vooral bruikbaar zijn voor de woningeigenaren. Daarom vragen we de hulp van de eigenaren van dit woningtype om de routekaart samen te maken. Zij kennen hun eigen woning het best en weten wat er wel of niet mogelijk is”, vertelt de wethouder.
Voor het raadplegen van de routekaarten maakt de gemeente een online tool.
Woningeigenaren kunnen zich aanmelden tot 15 september 2022
Bent u eigenaar van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning met bouwjaar 1965 tot 1991? Meld u dan aan om mee te doen bij het maken van de routekaart en de online tool. Deelnemers krijgen als beloning voor hun hulp een energieadvies, en een bijdrage van € 500 voor het uitvoeren van een van de maatregelen uit het advies.
U kunt zich ook aanmelden om de routekaart te testen en mee te denken over het online tool. Hiervoor krijgt u ook een energieadvies.
Aanmelden kan tot en met 14 september 2022 via www.hardenberg.nl/duurzaamverwarmen. Hier staat ook meer informatie. Bellen kan ook naar 14 0523.
Na de zomervakantie krijgen alle eigenaren van een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning met bouwjaar 1965 tot 1991 een brief met uitleg.
Wat kunt u nu al doen?
Wil u nu al weten wat u kunt doen om klaar te zijn voor een toekomst met duurzame energie? Ga dan naar het online Energieloket op www.duurzaambouwloket.nl/hardenberg. Of kom langs bij het Startpunt Duurzaam Hardenberg in De Koppel.