21.9 C
De Bilt

Duwtje in de rug met Terneuzense aanpak eenzaamheid

De gemeente Terneuzen is voorloper bij de aanpak van eenzaamheid. Eind 2021 is het plan ‘Samen tegen eenzaamheid’ hiervoor opgesteld. De uitvoering van dit plan, geleid door aan-z, is een succes. Het plan van aanpak en stappenplan van de gemeente dienen nu als duwtje in de rug voor andere gemeenten in de strijd tegen eenzaamheid.

Aanpak eenzaamheid in Terneuzen

De aanpak van eenzaamheid in Terneuzen heeft veel interesse gewekt bij andere gemeenten. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom budget vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een toolkit, gebaseerd op de ervaringen in Terneuzen. Gemeenten die zelf aan de slag willen met de aanpak eenzaamheid kunnen het plan van aanpak en stappenplan op de website van ‘Eén tegen eenzaamheid’ gebruiken met concrete uitleg en tips.

De uitwerking van dit plan van aanpak is gebaseerd op de bouwstenen die ook vanuit het landelijke programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ worden geadviseerd: (1) weten en bewustwording, (2) signaleren en opvolgen, (3) kwalitatief en laagdrempelig ondersteuningsaanbod en (4) samenwerken en informeren.

Duwtje in de rug voor inwoners én gemeenten

Wethouder Laszlo van de Voorde (Wmo) benadrukt: “Eenzaamheid is een complex vraagstuk dat vraagt om een gezamenlijke aanpak. Het is extra waardevol nu we ook andere gemeenten een duwtje in de rug kunnen geven om aan de slag te gaan met eenzaamheid.”

Succesformule

Door uitvoering van het plan van aanpak is een prachtig systeem opgezet. Het doel is eenzaamheid signaleren, bespreekbaar maken, voorkomen en verminderen. Met de inzet van een regisseur eenzaamheid en aan-z onderneemt de gemeente verschillende acties:

  • Trainingen

Tot nu toe hebben in totaal 338 personen training gekregen in het signaleren van eenzaamheid en hoe daarmee om te gaan.

  • Signaalpunt eenzaamheid

Er is 175 keer melding gedaan van eenzaamheid. Melding doen kan via

aan-z.eu/signaalpunteenzaamheid of 0115-563015.

  • Samenwerking met lokale partners

Een kernteam van 19 deelnemers (14 organisaties) denkt en doet mee. De lokale coalitie van 240 deelnemers (40 organisaties) blijft op de hoogte via een nieuwsbrief.

  • Bewustwordingscampagne ‘Het begint bij Hallo!’

De campagne is gelanceerd om mensen te laten nadenken over eenzaamheid en hoe dichtbij dat kan zijn.

  • Evenementen en activiteiten

Bij het jaarlijkse kerstdiner in het Scheldetheater waren verspreid over twee jaar 400 deelnemers. Er waren 8 rouw en verlies bijeenkomsten en 2 graffiti workshops voor 25 jongeren. De jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid trok gemiddeld meer dan 250 deelnemers per jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio