Hulst – Vanaf vrijdag 24 augustus 2018 heeft Hulst een klapbank. De bank krijgt een plaatsje nabij de voor West-Europa unieke stadspoort, de Keldermanspoort. Wethouder Diana van Damme – Fassaert neemt die dag – samen met onder andere gedeputeerde Ben de Reu – de klapbank officieel in gebruik. Dat gebeurt om 15.00 uur.
Leugenhoek
Vroeger was het gebruikelijk dat er in een dorp een klapbank stond. Zo ook in Hulst. Op de hoek Cornelis de Vosplein / Steenstraat staat al sinds mensenheugenis een bankje waar jong en oud zich ophouden voor een babbeltje. In de volksmond wordt die hoek gekscherend “Leugenhoek” genoemd.
Klapbank nieuwe stijl
Hulst krijgt nu – naast de “Leugenhoek” – ook een klapbank nieuwe stijl. Op deze bank kunnen verhalen worden gelezen en gehoord. De bank geeft plaats aan twintig personen. Je vindt er informatie over de historie van de vestingstad Hulst. Er zijn vier verhalen te beluisteren van elk zo’n drie minuten. Deze verhalen zijn uit vier verschillende perioden uit de Hulster geschiedenis:
– Haven- en handelstad, anno 1180.
– Versterking van de vesting, anno 1618.
– Een kerkgebouw delen, anno 1807.
– Bevrijding van Hulst, anno 1944.
Initiatief & realisatie
De Klapbank is een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Zij ontwierpen de bank om het cultureel erfgoed meer zichtbaar te maken. De bank in Hulst is één van de tien banken die in Zeeland worden geplaatst. In Hulst gaat de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten zorgen voor het beheer van de bank. De Hulster Klapbank is onderdeel van het project Versterk de Vesting waar de gemeente Hulst zich sterk voor maakt. Het totaalproject Versterk de Vesting wordt uitgevoerd met steun van het
Europese POP3/LEADER-programma.