Op maandag 30 januari ondertekende Wethouder Laszlo van de Voorde het Schone Lucht Akkoord (SLA). “Hiermee laten wij zien dat wij schone lucht belangrijk vinden voor onze inwoners. Daarom bundelen wij onze krachten met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, alle provincies en de 91 gemeentes die ons voorgingen. De ondertekening van het Akkoord past bij onze ambitie uit het bestuursakkoord. Hierin stellen we dat we koploper willen worden bij de transitie naar een duurzame toekomst.”
“We voldoen aan de Europese milieunormen voor luchtverontreiniging. Maar de luchtkwaliteit in de Kanaalzone kan veel beter.” Op 13 januari 2020 ondertekende gedeputeerde Dick van der Velde namens Provincie Zeeland, samen met de Rijksoverheid en een groot aantal provincies en gemeenten, het Schone Lucht Akkoord (SLA). De Zeeuwse gemeenten ondertekenden toen allen een steunbetuiging aan de provincie. Wij namen deel aan verschillende projecten, zoals participatie fijnstof en de uitbreiding van het meetpunt luchtkwaliteit in Sluiskil met een ultrafijnstofmeter.
Fases
Terneuzen is de eerste gemeente in Zeeland die nu zelf het SLA ondertekent. We gaan de komende periode een uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord opstellen voor onze gemeente. Vervolgens gaan we, op basis van onze taken en bevoegdheden, aan de slag met de uitvoering van vaste en aanvullende (lokale) maatregelen.
Aanbeveling uit eindrapport
Wethouder Laszlo van de Voorde (Transities klimaat en duurzaamheid): “Onlangs hebben het onderzoeksproject ‘Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone’ afgerond. Het ondertekenen van het SLA is een van de belangrijke aanbevelingen in het eindrapport. Dit gaat verder dan de Kanaalzone en eigenlijk ook over onze gemeentegrenzen heen. Het SLA streeft de advieswaarden van de Wereld Gezondheidsorganisatie na. Deze gaan verder dan de Europese milieunormen. Met het SLA en het eindrapport gaan we zichtbaar actief aan de slag voor een gezondere leefomgeving. Dit doen we in overleg met partijen in onze gemeente en daarbuiten. Met als doel gezondheidswinst voor onze inwoners.”
Doel Schone Lucht Akkoord
Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Dit doen we door een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door wegverkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Het is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Samen streven zij naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Zo dragen we bij aan een betere gezondheid van de inwoners van Nederland.