Terneuzen is een van de drie plekken in Nederland voor het pilot-project ArtBase. Het streven is om in de gemeente Terneuzen de komende drie jaar een verbindend museum-model te ontwikkelen. Het instituut wordt een spreekwoordelijk ‘kunstpodium zonder muren’ voor hedendaagse kunst. Een model dat past bij de behoefte van Zeeland en de bredere regio en een plek die gericht is op Zeeuwse kunstenaars met internationale invloeden.
Gemeente Terneuzen zet zich in voor een blijvende voorziening voor hedendaagse Zeeuwse kunst in relatie tot internationale kunst. Het sluit aan bij de andere internationale ambities van de gemeente, zoals op het gebied van waterverkeer. De andere partners binnen de pilot zijn Stedelijk Museum Schiedam en SCHUNCK Heerlen. De partners ontwikkelen ieder hun eigen aanpak.
Deze aanpak stemmen zij af op de regionale context en mogelijkheden met het doel te onderzoeken hoe de positie, ontwikkeling en betekenis van hedendaagse kunst in de eigen regio versterkt kan worden. De ervaringen worden uitgewisseld om tot de beste werkwijze te komen. Eind 2027 moet blijken of deze pilot is geslaagd en of het landelijk kan worden voortgezet.
Programma ArtBase Terneuzen
Het programma van ArtBase Terneuzen richt zich op het onderzoek naar de plek waar het kunstpodium moet komen, de kunst en de samenleving waarvoor het programma gemaakt wordt. Het stadhuis van Terneuzen wordt, naast andere locaties, ingezet voor proefprogramma’s. Doorlopend krijgen Zeeuwse kunstenaars een podium, tweemaal per jaar valt er een festivalweekend te verwachten met een kunstzinnig en sociaal programma en er zijn nog meer activiteiten in de maak. ArtBase Terneuzen zoekt nadrukkelijk ook samenwerking met andere culturele instellingen en musea in de regio en in België.
Startbijeenkomst ArtBase 25 januari
Het pilot-programma ArtBase Terneuzen start officieel op zaterdag 25 januari om 16.00 uur in het stadhuis in Terneuzen. Deze middag wordt meer informatie gegeven over de plannen van ArtBase Terneuzen. Vanaf deze dag tot 24 maart staan werken opgesteld van het Congolese kunstcollectief CATPC (Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise).
Drie leden van CATPC, Cedart Tamasala, Matthieu Kasiama en Mbuku Kimpala, lichten hun tentoongestelde beelden toe. Deze beelden zijn onlangs nog getoond in het Nederlandse Paviljoen op de Biënnale van Venetië. CATPC werkt sinds tien jaar samen met de uit Terneuzen afkomstige beeldend kunstenaar Renzo Martens. Samen bouwden zij op een voormalige Unilever plantage in Congo een museum, de White Cube.
Martens licht zijn ideeën toe om ook in Zeeuws-Vlaanderen een kunstcentrum met lokale gemeenschappen op te richten: White Cube Zeeuws-Vlaanderen. Ook zijn er die middag rondleidingen voor belangstellenden in het brutalistische stadhuis. Inwoners die bij de startbijeenkomst aanwezig willen zijn, kunnen zich tot donderdag 23 januari aanmelden via programmabureau@terneuzen.nl.
Mondriaan Fonds
De pilot wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Nederlands stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het fonds is geïnspireerd op het in Frankrijk bestaande FRAC-model (Fonds Régional d’Art Contemporain) met 25 regionale kunstinstellingen verspreid over heel Frankrijk. ArtBase Terneuzen wordt geleid door projectdirecteur Cathy Jacob en ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Provincie Zeeland. Cathy Jacob was eerder verantwoordelijk voor het tentoonstellingen- en publieksprogramma van Museum Boijmans Van Beuningen en heeft brede internationale ervaring in de museale wereld en in de hedendaagse kunst.