Veerpont De Hendrikus varend monument

Tiel – Tienduizenden passagiers staken tussen 1985 en 2015 de Waal tussen Tiel en Wamel over met veerpont De Hendrikus. Na een grondige opknapbeurt, die nodig was om dienst te kunnen doen als pont op het Albertkanaal in Antwerpen, kwam het schip begin 2020 weer terug in de Tielse haven. Binnenkort is de boot ook weer regelmatig te zien op de rivier. Daar gaat de Stichting tot Behoud van Hendrikus, de nieuwe eigenaar, voor zorgen. Maandag 22 februari gaf wethouder Frank Groen de sleutels en het oude stuurwiel aan de voorzitter van de stichting, de heer Huib van Everdingen. Hiermee is de overdracht van de Hendrikus officieel bekrachtigd.

“Tiel is en blijft de thuishaven van de veerpont”, vertelt Huib van Everdingen. “Vanuit Tiel gaan we, als de coronamaatregelen het weer toestaan, vaartochten op de Waal organiseren en bezorgen we mensen een onvergetelijke dag. Met inkomsten daaruit en uit giften onderhouden we de boot. De Hendrikus hoort echt bij Tiel. Het is varend erfgoed. Als het ons ligt krijgt de boot straks de monumentenstatus. We willen de Hendrikus graag behouden voor Tiel en de regio.”

Wethouder Frank Groen: “We zijn heel blij met dit initiatief van de Stichting. Hierdoor kunnen we de veerpont weer zien varen. En de activiteiten van de Stichting zijn een mooie stimulans voor recreatie en toerisme in onze stad en de regio. Ik wens de Stichting heel veel mooie vaartochten toe.”

Over de Hendrikus

De veerpont werd in 1959 in Zaandam gebouwd. Na veel jaren varen als veerpont in  Alblasserdam, kwam de boot in 1985 naar Tiel. In 2015 werd het schip vervangen door de moderne Pomona. Sinds die tijd was de pont onder andere de extra veerboot bij Appelpop en Tiel Maritiem. Ook voer de boot nog enige tijd op het Albertkanaal bij Antwerpen. Op 62-jarige leeftijd begint de boot aan een nieuwe carrière. De Stichting tot Behoud Hendrikus organiseert verschillende vaartochten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een struintocht of een bedrijfs- of familie-uitje. Meer informatie staat op www.hendrikustiel.nl.

1 REACTIE

  1. Fijn dat de pont weer in de Tielse haven ligtMaar kan iemand iets aan her gepiep doen? Hij ligt veel te los en bij elk wind of golf piept hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img