Kunstwerk artikel 1 van de Grondwet onthuld in de Stadszaal Culemborg

Culemborg – In de raadsvergadering van donderdag 9 september 2021 heeft burgemeester Gerdo van Grootheest een grafisch kunstwerk onthuld in de Stadszaal. Het werk is een doek waar de tekst van artikel 1 van de Grondwet op staat: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

In Den Haag wordt een grondwetwijziging voorbereid. Daarop vooruitlopend zijn de begrippen handicap en seksuele gerichtheid al aan de tekst van het kunstwerk toegevoegd.

Kunstwerk Artikel 1

Artikel 1 krijgt op deze manier een prominente plek in het politieke hart van de stad. Hiermee laat de raad – tevens de opdrachtgever van dit grafisch kunstwerk – zien hoe belangrijk artikel 1 is als fundament voor de samenleving en voor het politiek proces. De raadsambassadeurs, Han Braam, Josefien Rooks en Mischa Peters, willen samen met de eerder betrokkenen Conny de Laat, Ahmed Salama en Henk Witte, via dit kunstwerk benadrukken dat de gemeenteraad er wil zijn van en voor iedereen. Dat zij inclusief moet zijn en ongelijkheid te allen tijde moet bestrijden.

Het kunstwerk is een grafische weergave van waar wij als gemeente Culemborg voor staan. Daarom is het kenmerkende monument van de oude spoorbrug van beeldend kunstenaar en stadsgenoot Arjan Middelkoop – hij is ook maker van dit grafisch kunstwerk – toegevoegd. Dit monument staat voor duurzaamheid, innovatie en verbinding. De verbinding staat in de tekst maar ook in de gekozen kleuren. Culemborg is een regenbooggemeente. De betekenis hiervan sluit naadloos aan bij artikel 1. De kleuren van de regenboog zijn toegepast in de woorden. De kaart van Culemborg, die er overheen ligt, is weergegeven in alle kleuren van de regenboog. Samen vormen zij een harmonieus geheel. Deze samenhang van kleuren geeft de diversiteit van het leven in onze stad weer: “niet zwart-wit, maar altijd iets er tussenin.”

Tijdens de Kunstroute op 2 en 3 oktober zal de Stadszaal open zijn zodat iedereen het grafisch kunstwerk kan komen bewonderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio