Koninklijke onderscheiding voor meneer De Groot uit Gellicum

Gellicum – Burgemeester Servaas Stoop heeft op 17 maart aan Christiaan de Groot uit Gellicum een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Meneer De Groot zet zich al jarenlang op vrijwillige basis in voor de samenleving. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Christiaan de Groot

Meneer De Groot (75 jaar) is sinds 1982 voorzitter van de Foundationcommissie, voorzitter van de Vocational Commissie en de Watercommissaris bij Rotary Leerdam. Met name op het gebied van fondsenwerving vervult hij al jarenlang een voortrekkersrol. Meneer weet anderen te motiveren om samen met hem fondswervingsacties op te zetten en uit te voeren.

Waterprojecten Ethiopië

Sinds 2003 is meneer De Groot projectmanager van Ethiopië Rotary. In samenwerking met de stichtingen Light for the World en Grarbet Tehadiso Mahber uit Ethiopië heeft hij veel waterprojecten opgezet en uitgevoerd in dat land. Aanvankelijk ging het om een sanitair project ter bestrijding van trachoom, een oogaandoening. Vervolgens werden 30 lokale ‘water sanitation and hygiene’ comités getraind. Zij onderwezen duizenden mensen over het belang van schoon water en hygiëne. Ook werden er 22 waterputten hersteld en nieuwe waterputten geslagen voor schoon water voor, zodat duizenden mensen schoon water hadden.

Schoon drinkwater

Meneer De Groot heeft met de twee stichtingen ook het Tulip Water Filter project opgestart. Dit is een eenvoudig waterfiltersysteem, waarmee gezinnen vervuild water uit de rivieren en beekjes zelf kunnen  reinigen en nuttigen. Ook is een lokale productiefaciliteit opgezet om deze filters te maken. Dit leverde lokaal werkgelegenheid op. Meneer was bij alle bovengenoemde projecten betrokken van de opzet, de fondsenwerving, uitvoer tot aan de controle op deze uitvoer.

Wandelen voor Water

Sinds 2008 is meneer De Groot een van de initiatiefnemers en bestuurslid van de Alliantie Wandelen voor Water. Dit is een jaarlijkse landelijke actie waarbij scholieren uit het basisonderwijs een tocht lopen met zes liter water in een rugzak. Daarmee halen ze sponsorgeld op voor waterprojecten. Aan Wandelen voor Water door jaarlijks zo’n 400 scholen en 21.000 scholieren mee. Deze actie levert jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro op.

Theefeest

Voor de uitreiking van deze Koninklijke Onderscheiding was meneer De Groot uitgenodigd voor een ‘theefeestje’ bij zijn dochter thuis. Daar stond al gauw de burgemeester op de stoep om wat extra thee te brengen. Meneer De Groot was erg verrast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio