Opperrabbijn Jacobs bezoekt Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum:

Vuren – Opperrabbijn Jacobs heeft het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren (Waaldijk 29) bezocht. Tijdens zijn bezoek heeft hij de hoed van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Herwijnse Joodse inwoner Bernard van Straten, in een vitrine geplaatst.


De heren Lex en Harvey van Straten, die dezelfde voorouders als de Herwijnse broers Bernard en Mozes van Straten hebben, waren bij dit bijzondere moment aanwezig.Violiste Lydi Groenewegen heeft ter nagedachtenis aan de Joodse families Van Straten een Joods lied gespeeld. Historische vereniging “Den Ouden Dijk” uit Herwijnen heeft de hoed van Bernard en een boek van zijn zoon Manuel aan het museum in bruikleen gegeven.

Achtergrondinformatie

In 2013 heeft de historische vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen 6 Stolpersteine gelegd bij de woningen waar de families Van Straten tijdens de oorlog hebben gewoond. Het gezin van Bernard van Straten woonde in de Molenstraat en het gezin van zijn broer Mozes woonde aan de Waaldijk; hij had daar een slagerij. Bij die Stolpersteinlegging was Opperrabbijn Jacobs destijds ook aanwezig.

operrabbijn
Foto: egvl.nl

Herinneringsroute

De historische vereniging uit Herwijnen heeft samen met de zusterverenigingen uit Spijk/Vogelswerf en Vuren een Stichting opgericht (Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal) waaronder het Sky of Hopen WOII- en Vliegeniersmuseum en een herinneringsroute valt.

De herinneringsroute (te downloaden via beleefroute.nl of onze website: evgl.nl/SOH-route) van 52 km start bij het fort en gaat langs bijzondere locaties in de omgeving. Zoals verschillende vliegtuigcrashes maar ook de Stolpersteine in Herwijnen zijn in deze route opgenomen. Van  de nabestaanden van de piloten/bemanning van de gecrashte vliegtuigen heeft ons museum diverse persoonlijke items ontvangen, die te bezichtigen zijn. Ook zijn er spullen van de gebroeders Hoekstra, die actief waren in het plaatselijke verzet, alsmede persoonlijke spullen van burgerslachtoffers uit de regio in het museum te zien.

opperrabbijn
Foto: egvl.nl

Persoonlijke items Bernard en Manuel van Straten

De Herwijnse historische vereniging heeft een hoed met koffer van Bernard van Straten en een boek van zijn zoon Manuel van Straten aan het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren beschikbaar gesteld om deze tentoon te stellen. 
Dat er nu ook persoonlijke spullen van de Joodse familie Van Straten uit Herwijnen in ons museum te bezichtigen zijn, is heel bijzonder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img