4.2 C
De Bilt

Tijdelijke crisisnoodopvang Kaatsheuvel: 150 vluchtelingen voor maximaal een half jaar

De gemeente Loon op Zand treft voorbereidingen voor tijdelijke crisisnoodopvang. Het gaat om de opvang van maximaal 150 vluchtelingen voor een periode van maximaal een half jaar. Het terrein achter de brandweerkazerne en het voormalige politiebureau aan de Dodenauweg is hiervoor in beeld. Naar verwachting arriveren de vluchtelingen eind januari of begin februari.

Grote vraag naar opvangplekken

De afgelopen maanden is de instroom van vluchtelingen in Nederland onverminderd hoog gebleven. Er is nog steeds een grote vraag naar opvanggelegenheden voor vluchtelingen. De commissaris van de Koning heeft daarom Brabantse regio’s gevraagd om crisisnoodopvang te realiseren om Ter Apel te ontlasten.

“Schrijnende situatie in Ter Apel, menswaardige opvang is nu noodzaak”

Burgemeester Hanne van Aart: “Over het opvangen van vluchtelingen bestaat grote verdeeldheid in ons land en ongetwijfeld ook in onze gemeente. Dat begrijp ik. Tegelijkertijd weet iedereen dat de situatie in Ter Apel inmiddels schrijnend en onhoudbaar is. Er is een onmenselijke situatie ontstaan.

Met respect en begrip voor ieders opvatting over het opvangen van vluchtelingen, kiezen wij er nu voor om mensen die op stoeltjes moeten slapen een tijdelijke, menswaardige opvang te bieden.”

Humane crisisnoodopvang op terrein aan Dodenauweg

De gemeente heeft voor de crisisnoodopvang het terrein achter de brandweerkazerne en het voormalige politiebureau aan de Dodenauweg op het oog. De bedoeling is om daar een woonerf met verschillende woonunits neer te zetten. Gezinnen of groepjes van dezelfde omvang hebben zo een eigen privéruimte. Sanitair en keuken delen mensen met diverse bewoners. Ook komen er gemeenschappelijke ruimtes voor ontmoeting, vrijetijdsbesteding en eventueel onderwijs.

Leefbaarheid en veiligheid op “bekende Loonse manier”

Van Aart: “Vanzelfsprekend organiseren we toezicht op de leefbaarheid en veiligheid. Dit doen we op de bekende Loonse manier, zoals we dat ook gedaan hebben in De Wetering vorig jaar en nu doen in De Moer. De opvanglocatie is natuurlijk geen gevangenis, maar ondermijnend gedrag tolereren we van niemand.”

Informatieavond voor direct omwonenden en besluitvorming

De direct omwonenden van het terrein aan de Dodenauweg zijn via een bewonersbrief geïnformeerd. Omdat zij wellicht nog vragen hebben, organiseert de gemeente voor hen een informatieavond. De input van deze avond neemt het college mee in de besluitvorming om de crisisnoodopvang zo goed mogelijk te regelen. Het college neemt op 3 januari het besluit, de raad op 4 januari.

Meer informatie

Meer informatie over de tijdelijke crisisnoodopvang vindt u op www.loonopzand.nl/opvang.

1 REACTIE

  1. In de brief van de gemeente schrijft Burgemeester Hanne van Aart het volgende: “Over het opvangen van vluchtelingen bestaat grote verdeeldheid in ons land en ongetwijfeld ook in onze gemeente. Dat begrijp ik. Tegelijkertijd weet iedereen dat de situatie in Ter Apel inmiddels schrijnend en onhoudbaar is. Er is een onmenselijke situatie ontstaan.
    Er is geen onmenselijke situatie ontstaan maar bewust gecreëerd door onze overheid. Onze overheid heeft bewust hiervoor gekozen met t als resultaat. Onze overheid gaat nu met de staart tussen hun benen op zoek naar allerlei mooie nieuwe en vooral dik betaalde baantjes en zegt nu tegen de Nederlandse gemeenten; lossen jullie het nu maar verder op, hier heb je een zak met geld en doe er iets leuks mee. Elke gemeente krijgt 2500 euro per asielzoeker die ze gaan opvangen. Dat geld is vrij besteedbaar en komt bovenop het geld dat zij krijgen voor de opvang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio