In de Alphensche Bergen nabij ’t Zand ligt een oude eikenwal. Deze wal is ontstaan door stuifzand van wel 6 meter hoog rondom eikenbomen. Deze eikenwal behoort tot de mooist ontwikkelde stuifzandwallen van Brabant. De wal heeft een hoge ecologische waarde en is beschermd natuurgebied. Met een bord vestigen gemeente en Bosgroep Zuid Nederland aandacht op dit gebied en doen een oproep aan mountainbikers en recreanten: respecteer de natuur! Fiets niet op de oude eikenwallen. Gebruik alleen de uitgezette mountainbikeroutes!
Klachten bewoners
Wethouder Frank van Raak: “Naar aanleiding van klachten van bewoners zijn we in overleg gegaan met bewoners en de Bosgroep. Het gebied is opengesteld voor recreatie op aangewezen wandelpaden en mountainbikeroutes. We willen het gebied en de oude eikenwallen graag behouden. Intensieve recreatie mag niet leiden tot aantasting van dit landschap. Daarom doen we deze gezamenlijke oproep.
Wat zijn de regels voor mountainbikers?
De Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) heeft regels opgesteld die belasting van de natuur voorkomen:
- Rijd alleen op aangewezen paden.
- Geef wandelaars voorrang. Respecteer andere weggebruikers. Bij het passeren moet je je snelheid verminderen of zelfs stoppen op plekken die moeilijk te zien zijn.
- Alleen in noodgevallen met blokkeerwielen remmen, om niet bij te dragen aan bodemerosie of het ontstaan van andere schade aan de weg.
- Pas je snelheid aan zodat je altijd de controle hebt over je mountainbike.
- Houd rekening met de dieren en planten in het bos.
Hoe zijn ze ontstaan?
Eikenwallen kennen vaak een lange geschiedenis. De eikenwallen zijn na de middeleeuwen gevormd door intensieve landbouwpraktijken. Hierdoor ontstond er los zand dat kon verstuiven en duinen vormen. Om te voorkomen dat al de nog bruikbare landbouwgrond onder zou stuiven werd eikenhakhout geplant om het zand tegen te houden. Zo hoopte het stuifzand zich door de jaren heen hoog op rond de eiken en ontstond de huidige eikenwal.
Hoe oud zijn de eikenwallen de Alphensche Bergen?
Al in 1850 staat de wal op de historische kaart. In de 19e en 20ste eeuw werden grote hoeveelheden bos aangeplant om het stuifzand vast te leggen. De Alphensche Bergen bestaan uit naaldbossen, loofbossen en kleine droge heiderestanten met rijke bosranden. Bijzondere soorten die voorkomen zijn onder andere boomleeuwerik en zwarte specht, kruip- en stekelbrem en levendbarende hagedis.
Hoe ziet het huidige gebied er uit?
De eikenwallen bestaan uit een bosgebiedje op landduinen met aan de oostrand een langgerekte, hoge, steile stuifzandwal van soms wel 6 meter hoog. De wal vormt de grens tussen het reliëfrijk stuifduinlandschap en het dekzandlandschap.