Loon op Zand – Een 21-jarige man uit Tilburg is door twee agenten aangehouden. Hij had eerder aan een bekende een nep vuurwapen getoond, dat achteraf een balletjespistool bleek te zijn.
Omstanders veilig stellen
De melding over de man met het wapen kwam zaterdag 12 augustus eind van de middag binnen bij de meldkamer. Agenten die in de omgeving waren trokken hun veiligheidsvesten aan en reden naar de Kerkstraat. Daar zou de man voor een drogisterij het wapen hebben laten zien. Daar zagen zij de verdachte staan. Omdat het druk was met voetgangers en fietsers, wilden de agenten hen eerst veilig stellen en sommeerde hen weg te gaan of stil te blijven staan. Hierna liep de eerste agent op de verdachte af en zei hem zijn handen te laten zien. Gelukkig werkte de man mee.
Geboeid afgevoerd
De agenten hebben hem geboeid en daarna gevraagd om het vuurwapen. Dit bleek een balletjespistool (Bibigun) te zijn. De man is aangehouden voor verboden vuurwapen bezit. Hij verklaarde op het bureau dat hij zich niet had beseft dat het laten zien van het wapen aan een bekende beangstigend was voor anderen. Hij had spijt van zijn actie en deed afstand van zijn nepvuurwapen.
Meer over nep vuurwapen
De politie zorgt voor veiligheid in de maatschappij en van haar mensen. Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het een echt vuurwapen betreft. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Het nepvuurwapen wordt in beslag genomen.
Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. Maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Of ‘wapens’ die onderdeel uitmaken van een spelcomputer. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben.
Ernst nep vuurwapens onderschat
Nep vuurwapens worden door Nederlanders vaak gekocht in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Turkije. Ze zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Daarom wordt er door de Koninklijke Marechaussee en de douane op vliegvelden streng gecontroleerd op deze wapens. Wie zo’n ‘nepper’ in zijn of haar bezit heeft, krijgt direct een proces-verbaal. Iedereen met een nep wapen is strafbaar; ook jongeren worden strafrechtelijk vervolgd.
Airsoft wapens
Airsoft wapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden.
De meeste airsoft wapens lijken op bestaande vuurwapens. Hiervoor men lid zijn van een airsoft-vereniging en ouder zijn dan 18 jaar. Het wapen mag niet op straat getoond worden.
Speelgoedrichtlijn
In 2014 is de Wet wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn. Als gevolg daarvan mogen kinderen tot 14 jaar een speelgoedwapen hebben met een CE-markering (keurmerk). Die zijn bedoeld om thuis mee te spelen, maar niet op straat! Andere mensen kunnen zich dan bedreigd voelen en de politie bellen. Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten.
Straffen voor nepwapens
Als je met een goed gelijkend nepwapen op straat rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro. De vakantie kan zo dus een stuk duurder uitvallen!