8.9 C
De Bilt

Resultaten luchtkwaliteitsmetingen in Baarle-Nassau stellen gerust

Gedurende zes maanden heeft de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in Baarle-Nassau. De omgevingsdienst deed dat met een mobiel luchtmeetstation in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Vooraf waren er bij de provincie en de gemeente zorgen over de luchtkwaliteit. Baarle-Nassau kent namelijk diverse veehouderijen en heeft ook te maken met de effecten van de luchtkwaliteit vanuit België. Het mobiele luchtmeetstation registreerde ammoniak, vluchtige organische stoffen, stikstofdioxide en fijnstof. Uit de rapportage blijkt dat er geen overschrijdingen van de EU-grenswaarden zijn geconstateerd.

Vergelijking met andere luchtmeetstations

“De dichts bijstaande vaste meetpunten in de buurt van Baarle-Nassau staan op zo’n 25 tot 30 kilometer in Breda en Biest-Houtakker. Om de grensoverschrijdende luchtkwaliteit goed te kunnen beoordelen is het prettig om te beschikken over actuele en betrouwbare meetresultaten en die te vergelijken”, aldus wethouder Janneke van de Laak. Het blijkt dat de concentratie stikstofdioxide overeenkomt met de elders gemeten concentraties in de provincie. Voor fijnstof liggen de waarden zelfs lager dan gemiddeld in Noord-Brabant.

Luchtkwaliteit

Het gehalte ammoniak in de lucht is wel iets hoger dan gemiddeld in Nederland. Maar als de onderzoekers van de omgevingsdienst het vergelijken met de agrarische gebieden uit het landelijke meetnet luchtkwaliteit, dan blijken de resultaten in Baarle-Nassau lager. Ook voor de vluchtige stof benzeen geldt dat deze aanmerkelijk lager is dan de Europese norm.

Wereldgezondheidsorganisatie

De gemeente wil dat Baarle-Nassau een fijne en gezonde gemeente is om in te wonen, werken en leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft advieswaarden met betrekking tot luchtkwaliteit en gezondheid opgesteld. Deze WHO-advieswaarden zijn strenger dan de Europese normen, maar nog geen harde toetsingswaarden.

Als we de meetresultaten uit Baarle-Nassau hiermee vergelijken dan overschrijden de concentraties stikstofdioxide en fijnstof de WHO-advieswaarden. Belangrijk is hierbij te vermelden dat de gangbare achtergrondconcentraties de WHO-advieswaarden al overschrijden. Deze meetwaarden kunnen dan ook niet alleen aan de lokale bijdrage vanuit de gemeente Baarle-Nassau worden toegekend. Ze zijn voor een groot deel afhankelijk van de alledaagse achtergrondconcentraties.

Daarom is de gemeente Baarle-Nassau met de provincie Noord-Brabant en andere kleine gemeenten in onze provincie aan het verkennen of we in een samenwerkingsvorm mee kunnen doen aan het schone lucht akkoord (SLA). Op deze manier kunnen we bijdragen aan het verder verbeteren van de luchtkwaliteit en het bevorderen van de gezondheid in Nederland en in ons grensgebied met België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio