Tilburg-Waalwijk is voor de vijfde keer in zes jaar verkozen tot logistieke hotspot van het jaar. Deze titel, toegekend door Logistiek.nl, onderstreept de leidende rol van Midden-Brabant in de logistieke sector. Ook de provincie Brabant als geheel doet het uitstekend, met drie regio’s in de landelijke top vier. Na Midden-Brabant volgen respectievelijk West-Brabant, Noord-Limburg en Oost-Brabant. Deze regio’s vormen samen de logistieke as van Nederland.
Combinatie van voordelen
De sterke positie van Tilburg-Waalwijk is te danken aan een combinatie van factoren. De regio heeft een strategische ligging, met directe verbindingen via water naar belangrijke havens zoals Rotterdam en via weg en spoor naar het Europese achterland. Dankzij multimodale terminals in Tilburg en Waalwijk en forse investeringen in infrastructuur speelt Midden-Brabant een steeds grotere rol op internationaal niveau.
Tilburg en Waalwijk huisvesten toonaangevende ondernemingen in distributie en e-commerce, met hoogwaardige logistieke panden. Hoewel de beschikbaarheid van bouwgrond beperkt is, zijn diverse innovatieve bedrijvenparken in ontwikkeling. Tegelijkertijd wordt volop ingezet op de herontwikkeling van bestaande locaties. Hiermee biedt de regio een zeer aantrekkelijk werkklimaat voor logistieke ondernemingen en bedrijven met opslag en distributieactiviteiten.
Focus op digitalisering en duurzaamheid
Midden-Brabant loopt voorop in de toepassing van slimme technologieën en duurzame logistieke oplossingen. Zoals verduurzamen van magazijnen en transport, gebruik van zonne-energie, inzet van zero-emissie-voertuigen, en ontwikkeling van innovatieve energy hubs voor het delen van energie. Inmiddels wordt 65% van de hernieuwbare energie op bedrijventerreinen opgewekt met zonnepanelen op logistieke daken.
Jorn Versteijnen, directeur van Versteijnen Logistics in Tilburg: “Met automatisering en robotisering richten bedrijven in onze regio zich op het verhogen van zowel de toegevoegde waarde als het rendement per vierkante meter in magazijnen. Ook koppelen we logistieke systemen in de keten en wordt data op zijn minst zo belangrijk als diesel.”
Sterke regionale samenwerking
Bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties werken nauw samen binnen de regionale ontwikkelingsorganisatie Midpoint Brabant. De jury meldt hierover: “De multihelix-samenwerking in Midden-Brabant brengt ook écht wat. Dit ervaren we veel minder in andere regio’s.” Sandra Smits, operationeel directeur van Kivits Drunen en voorzitter van de stuurgroep Midpoint Brabant Smart Logistics, voegt toe: “Eén van de hoogtepunten van onze samenwerking is de meerjarige Regio Deal met het Rijk. Deze omvat onder andere innovatieve logistieke projecten op het gebied van digitalisering, verduurzaming en talentontwikkeling.”
Bij het Regio Deal-project Circulaire stromen werken twintig bedrijven en kennisinstellingen samen aan efficiënter transport en hergebruik van reststromen. Binnen het Tilburg Initiative for Future Logistics ontwikkelen Tilburg University, Midpoint Brabant en elf logistieke bedrijven een toekomstvisie op logistiek, gericht op AI, talent en energie. En Smart Port Waalwijk moet de eerste volledig elektrische binnenhaven van Europa worden, met geëlektrificeerde binnenvaart, overslag en transport op basis van hernieuwbare energie uit de regio.
Bas van der Pol, wethouder stedelijke ontwikkeling en economie van gemeente Tilburg: “Het is goed om te zien dat wij worden herkend op de thema’s waarmee we het verschil willen maken: duurzaamheid, innovatie en goed samenwerken. Niet langer kwantitatieve groei, maar kwalitatieve doorontwikkeling is voor ons leidend. Als we daar het verschil in maken, dan ben ik blij dat we opnieuw als koploper zijn gezien.”
Investeren in talent
In Midden-Brabant werkt één op de zeven inwoners in de logistiek. De regio beschikt dan ook over een brede en diverse arbeidspool. De samenwerkende partijen investeren nadrukkelijk op het aantrekken, opleiden en behouden van logistieke talenten. Moderne huisvesting en sociale integratie van internationale medewerkers zijn daarbij essentieel. De jury zegt hierover: “Waalwijk springt eruit bij het accommoderen van arbeidsmigranten. De gemeente speelt hierin een voortrekkersrol met moderne huisvesting op bedrijventerreinen, convenanten met uitzendbureaus, zorgcoördinatie en sociale evenementen.”
Frank Spierings, wethouder economie van gemeente Waalwijk, benadrukt: “In Waalwijk hechten we niet alleen veel waarde aan goede huisvesting voor internationale medewerkers, maar ook aan hun sociale leefomgeving. Een veilige en prettige omgeving draagt bij aan hun welzijn. Daarom werken we in Waalwijk aan een convenant waarin we duidelijke afspraken maken over huisvesting, sociale ondersteuning en integratie. Maar onze focus ligt niet alleen op internationale medewerkers. Wij vinden dat onze inwoners de voordelen moeten merken van de logistieke positie die we bekleden. We noemen dat met een mooi woord brede welvaart. Daar zetten wij ook hoog op in.”
Koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven
“Tilburg blijft koploper op gebied van logistieke opleidingen en kennis op alle niveaus: mbo, hbo en wo”, aldus de jury. Twan van Lankveld, programmamanager Midpoint Brabant Smart Logistics: “Met de jaarlijkse Smart Moves-campagne inspireren we jongeren om te kiezen voor een carrière in dé logistieke hotspot van Nederland. Dit jaar werken meer dan vijftig bedrijven mee aan de videocampagne, waarin comedian Jochen Otten als gezicht fungeert.”
Met deze integrale aanpak profileert Midden-Brabant zich niet alleen als logistieke hotspot, maar ook als voorbeeldregio waar samenwerking op het gebied van digitale innovatie, duurzaamheid en talentontwikkeling centraal staan.