Hellendoorn – Tijdens het voorjaar start de aanpak voor het beheersen van overlast door de eikenprocessierupsen. De gemeente Hellendoorn doet dit zowel preventief als reactief in prioritaire gebieden. De firma Groot Groener zal rond 20 april starten met de bestrijding. Naar verwachting zijn er eind mei ruim tweeduizend eiken preventief behandeld.
Preventieve bestrijding
Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze hun brandharen krijgen. Zodra eiken uitlopen, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de boom en dicht bij de uitlopende blaadjes. De rupsen worden bestreden door ze te bespuiten met een middel dat alleen rupsen doodt. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht dat mensen, bij een normaal temperatuurverloop, vanaf eind mei last zullen gaan krijgen van de brandhaartjes.
Mogelijke overlast
In de gemeente Hellendoorn worden ruim tweeduizend eiken behandeld. Dit gebeurt door het inspuiten van de bomen met een biologisch middel en in enkele gevallen met nematoden (aaltjes). Hiervoor worden spuitkanonnen gebruikt die op een tractor of auto gemonteerd zijn. De bestrijding kan enige overlast geven. Omdat er in korte tijd heel veel bomen behandeld moeten worden, wordt er ook ’s avonds, tot maximaal 23.00 uur gewerkt. Alle eiken worden twee keer behandeld.
Prioritering
Uitgaande van de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups zijn er prioritaire gebieden aangewezen waarin de rups wordt bestreden. Dit geldt voor eiken bij bijvoorbeeld scholen, zorgcentra, gemeenschapshuizen, drukke fiets- en woonstraten. De te bestrijden eiken in de prioritaire gebieden zijn te bekijken op hellendoorn.nl/eikenprocessierups.
Reactieve bestrijding
Als na de preventieve bestrijding toch eikenprocessierupsen verschijnen en overlast veroorzaken, worden deze vanaf eind mei actief bestreden door nesten weg te zuigen. Ook dit vindt alleen plaats in de prioritaire gebieden.
Meer informatie
Meer informatie over eikenprocessierupsen, de bestrijding ervan en hoe te handelen bij klachten is te vinden op de websites processierups.nu, ggdtwente.nl en thuisarts.nl.