Dinkelland – Nadat de NAM op 23 februari van dit jaar een scheur in de buitenbuis van een waterinjectieput in Rossum constateerde, heeft de maatschappij besloten deze put niet meer te repareren en definitief af te sluiten.
Goede eerste stap, maar niet genoeg
Een goede eerste stap, vindt de gemeente, maar dit neemt niet weg dat de inwoners en het bestuur van de gemeente Dinkelland zich ernstig zorgen maken over de veiligheid en gezondheid van de leefomgeving. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Dinkelland in een brandbrief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat aangedrongen de waterinjectie per direct te beëindigen.
Lozing afvalwater door NAM
Op 22 maart 2016 is door de raad van de gemeente Dinkelland unaniem een motie aangenomen waarin de zorgen en onvrede over de waterinjectie in Twente tot uiting is gekomen. Het college heeft die handschoen opgepakt en ernstige bezwaren geuit tegen de lozing van afvalwater door de NAM en alle mogelijkheden hiervoor te benutten om de waterinjectie te stoppen.
Breuk in waterinjectieput
Nu blijkt dat er een breuk zit in één van de putten, heeft raad van de gemeente Dinkelland op 2 maart van dit jaar opnieuw unaniem een motie aangenomen waarin de raad haar zorgen uit over de waterinjectie en de geconstateerde gebreken. Hierbij is het college opnieuw opgedragen er bij de minister van EZK op aan te dringen de waterinjectie per direct te stoppen.
Vertrouwen kwijt in deskundig andere partijen
“De deskundigheid inzake de waterinjectie ligt bij EZK, NAM en SodM”, stelt het college. “Als inwoners, raad en het college van de gemeente Dinkelland moeten wij volledig kunnen vertrouwen op deze deskundigheid. Dat vertrouwen zijn wij door de opeenstapeling van lekkages, corrosie en een breuk in een van de putten volledig kwijtgeraakt. Daarnaast brokkelt ook het vertrouwen in de informatie die wij krijgen van de genoemde deskundige partijen af. Daarom hebben wij de minister van EZK nu zeer dringend verzocht om de waterinjectie definitief te stoppen.”