Enschede – De gemeentebrede campagne ‘Enschede viert oud en nieuw’ is op 7 december officieel van start gegaan. Net als vorig jaar richt de campagne zich op een jaarwisseling met zo min mogelijk overlast voor mens en dier, en minder vuurwerkslachtoffers. Hiervoor wordt opnieuw in Enschede campagne gevoerd, voorlichting op scholen gegeven en zijn er (verplichte) vuurwerkvrije zones. De campagne vloeit voort uit de Stadsdialoog Vuurwerk van vorig jaar.
Het doel van de campagne is het bereiken van een cultuuromslag ten opzichte van vuurwerk. Een proces dat in 2017 is gestart vanuit de genoemde Stadsdialoog Vuurwerk. Drie inwonersinitiatieven uit deze stadsdialoog zijn toen tijdens een Burgerbesluit aangenomen en uitgevoerd tijdens de eerste campagne vorig jaar.
Gemeentebrede campagne
Tijdens de gemeentebrede campagne wordt op diverse manieren aandacht gevraagd voor een rustige en veilige jaarwisseling. Zo hangt er sinds vandaag een groot doek aan de gevel van het Stadskantoor, komen er posters in het straatbeeld van Enschede en worden folders uitgedeeld door vuurwerkverkopers met tips hoe je veilig omgaat met vuurwerk. Daarnaast wordt er via social media en internet aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Centraal in de campagne staat de website www.enschedeviertoudennieuw.nl.
Voorlichting op scholen
In samenwerking met Bureau HALT wordt net als vorig jaar voorlichting gegeven op scholen in het voortgezet onderwijs. Daarbij krijgen alle leerlingen veiligheidspakketje, met onder meer een vuurwerkbril en een aansteeklont.
Vuurwerkvrije zones
Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan van 31 december 2018 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Het college van burgemeester & wethouders heeft enkele locaties als verplichte vuurwerkvrije zone aangemerkt. Hier is het verboden om vuurwerk af te steken. Deze locaties zijn: het gebied rond MST, het dierenopvangcentrum en de kinderboerderijen De Wesseler, Noord en Erve ’t Wooldrik, het Volkspark, het Van Heekpark, het Ledeboerpark, het Florapark en Erve ’t Stroink.
Daarnaast kunnen mensen zelf ook aangeven dat ze het afsteken van vuurwerk in hun woonomgeving liever niet hebben. Hiervoor kunnen ze een poster achter het raam hangen. Deze poster wordt 24 december verspreid via Huis aan Huis Enschede en kan ook afgehaald worden bij de bibliotheken of bij de balie in het Stadskantoor.
Monitorgroep
De inwonersgroepen waarvan de voorstellen vorig jaar tijdens het Burgersbesluit Vuurwerk zijn aangenomen, zijn ook dit jaar betrokken bij de uitvoering van de campagne. Ze vormen een monitorgroep die de voortgang van het burgerbesluit nauwlettend volgt.