9.5 C
De Bilt

Enschede start campagne tegen seksuele intimidatie op straat: Ben je oké?

Ruim 50% van alle vrouwen en 20% van de mannen in Nederland krijgt te maken met ongewenst seksueel gedrag. Dat gebeurt niet alleen tijdens het uitgaan. Ook op straat zorgt seksuele intimidatie voor onveiligheid. Daarom trekt Enschede nu een grens met een campagne tegen seksuele intimidatie op straat. De gemeente roept inwoners van Enschede op om ‘Ben je oké?’ te vragen als iemand lastiggevallen wordt.

De ‘Ben je oké?’-campagne is een landelijke campagne van Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit. Het zorgt ervoor dat iedereen zich op straat en tijdens het uitgaan veilig en prettig voelt. Deze campagne richt zich in Enschede naast het uitgaan nu ook op straatintimidatie. Helaas krijgen mensen in Enschede daar nog té vaak mee te maken.

Petitie Myrthe van der Houwen

Ruim 17.500 mensen ondertekenden de petitie van Myrthe voor maatregelen die bijdragen aan het voorkomen en het verlagen van seksuele intimidatie in de stad. Die maatregelen neemt Enschede nu met onder andere:

  • cameratoezicht in de stad
  • scherper toezicht op overlastplegers
  • het opleggen van gebiedsverboden voor overlastplegers
  • de publiekscampagne ‘Ben je oké?’

Tijd voor cultuurverandering

Het lijkt erop dat daders van seksuele intimidatie hun gedrag vaak niet als schadelijk zien voor de ander. Het is belangrijk dat iedereen zich ervan bewust wordt wat ongewenst gedrag is. Burgemeester Onno van Veldhuizen: “Het is volstrekt onacceptabel dat mensen in onze stad op straat seksuele intimidatie ervaren. We willen de ontstane cultuur doorbreken die ongewenst gedrag normaliseert, alsof dit gedrag erbij hoort. Het is tijd voor een cultuurverandering. Daarom starten we deze campagne en vragen we iedereen om te helpen als je ziet dat iemand lastiggevallen wordt. Iedereen moet in Enschede op straat en tijdens het uitgaan gewoon zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen”.

Video met Enschedese boegbeelden

Linda Masselink, projectleider Veilige Steden gemeente Enschede: “De campagne Ben je oké start met een video waarin Enschedese boegbeelden vertellen over straatintimidatie. En hoe je elkaar kunt helpen als je ziet dat het gebeurt. Met posters op straat, op toiletten in horeca en via sociale media worden inwoners aan de campagne herinnerd. Ook staat alle informatie op benjeoke.nl/enschede”. Verder spoort Enschede studentenverenigingen en horecagelegenheden aan preventieve maatregelen te nemen. Ook biedt zij horecapersoneel de training Safer Clubbing aan van Stichting Sexmatters.

Veiliger

“Mensen voelen zich veiliger als ze een ‘Ben je oké?’-poster zien hangen, bijvoorbeeld op de plek waar zij uitgaan”, vertelt campagneleider Maartje Puts van Rutgers, die de landelijke campagne mede ontwikkelde. “Na het zien van deze posters bespreken zij ongewenst seksueel gedrag eerder. En als ze zien dat iemand lastiggevallen wordt, grijpen zij eerder in. Voordat een situatie echt uit de hand loopt,” aldus Puts.

Lesmaterialen op de scholen

Ook voor kinderen en jongeren is het belangrijk om al vroeg te leren praten over hun grenzen, en het respecteren van andermans grenzen. Zo kan ongewenst seksueel gedrag op latere leeftijd worden voorkomen. Op www.seksuelevorming.nl is lesmateriaal beschikbaar voor leerkrachten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio