Enschede – Deze week start het tweede deel van de vorig jaar gestarte campagne om de kwaliteit van verpakkingsafval op niveau te houden en te verbeteren. De campagne komt van de gemeente Enschede en Twente Milieu. Eerder werd al ingezet op het informeren over wat er wel/niet thuishoort in de verpakkingencontainer door middel van de 3-check. Komende tijd krijgen inwoners tips om hun verpakkingencontainer zo slim mogelijk te vullen. En er volgen controles.
Verpakkingsafval
In de rest van dit jaar worden de verpakkingencontainers steekproefsgewijs nagekeken op de samenstelling van het verpakkingsafval (plastic, blik en drankenkartons). Is de inhoud van de verpakkingencontainer goed? Dan ontvangt de inwoner een groene kaart aan de bak met een compliment. Zit er afval in dat er niet in thuishoort? Dan ontvangt de inwoner een oranje kaart met tips hoe het de volgende keer beter kan en moet. Bij grote vervuiling leegt Twente Milieu de container niet meer en kan de container pas de eerstvolgende inzameldag weer met de juiste inhoud aan de straat worden gezet.
Doe de 3-check
Met de kaartenactie willen de gemeente en Twente Milieu de inwoners van Enschede bewuster maken van het op een goede manier aanbieden van verpakkingsafval. Ook andere Twentse gemeenten werken met deze kaartenactie. “We weten dat afval scheiden naast leuk, omdat je goed bezig bent, soms ook best lastig kan zijn. Daarom willen we onze inwoners helpen met goede voorlichting”, zegt wethouder Jurgen van Houdt.
“In de verpakkingencontainer mogen verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons. Twijfel je net als ik weleens, dan kun je heel makkelijk de 3-check doen (www.3-check.nl). In drie stappen kom je erachter of het afval in de verpakkingencontainer mag.” Inwoners ontvingen vorig jaar al informatie in de vorm van een handige keukenlegger voor in de keukenlade en een sticker voor op de verpakkingencontainer.
Leeg, plat en hup… zo in de bak!
“Het is ook belangrijk dat je de verpakking los in de bak gooit anders zit hij met vier of vijf zakken al vol, merkten wij thuis”, aldus de wethouder. “Hoort het in de verpakkingencontainer? Maak de verpakking dan leeg en plat. Dan kan die vervolgens los in de bak. Zo past er meer in de verpakkingencontainer. Ook kan de verwerker er dan makkelijk mee aan de slag.” Komende tijd krijgen inwoners ook tips via de Huis aan Huis, sociale media en de digitale nieuwsbrief van Twente Milieu.
Samen voor meer recycling en lage kosten
Verpakkingsafval dat goed gescheiden worden ingeleverd, kunnen worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten. Wanneer er te veel vervuiling tussen het verpakkingsafval zit, wordt de volledige partij afgekeurd. “Dat is zo jammer voor het milieu en voor onze portemonnee. De verpakkingen kunnen dan namelijk niet gerecycled worden en moeten worden verbrand”, licht wethouder Van Houdt toe.
“In plaats van dat we dan naast goed circulair bezig zijn een vergoeding ontvangen voor de inzameling van verpakkingen, moeten we bij vervuilde partijen met elkaar voor de verwerking van dit restafval via de afvalstoffenheffing betalen. Doe bij twijfel dus altijd de 3-check, zo houden sparen we het milieu en elkaars portemonnee!”