6.7 C
De Bilt

Enschede zet fors in op terugdringen energiearmoede

Enschede – Om mensen in energiearmoede te ondersteunen heeft de gemeente vorig jaar een bedrag van ruim 5,7 miljoen euro van het Rijk ontvangen. Het college van B&W heeft besloten hoe zij dit geld het komende jaar gaat inzetten. Voorwaarde van de uitkering van het Rijk is dat het geld wordt besteed aan huishoudens met een laag inkomen in combinatie met een slecht geïsoleerde woning. Het doel is het verlagen van de energierekening. Het geld moet dit jaar worden besteed.

Stadsbreed komen inwoners in aanmerking voor een breed palet aan kleine energiebesparende maatregelen. Hierbij gaat het om een ontzorgings- en begeleidingspakket op het gebied van energiebesparing en isolatie. Een witgoedregeling, collectieve inkoop en het verstekken van kleine maatregelen voor kierdichting en snel energie besparen.

Inwoners Enschede helpen die er het meeste baat bij hebben

“Enschede kent een flink aantal huiseigenaren met een slecht geïsoleerde woning én weinig geld om te investeren in het verduurzamen van hun woning”, vertelt wethouder wonen en warmtetransitie Jeroen Diepemaat. “Juist deze mensen hebben het meeste baat bij het verduurzamen van hun woning, maar kunnen dit moeilijk zelf. Daarom willen we deze groep graag helpen. Bij de besteding van het geld kiezen we er in Enschede daarombewust voor om niet ‘enkel’ in te zetten op kleine energiebesparende maatregelen. We smeren het geld niet uit over álle huishoudens in energiearmoede. We kiezen er namelijk voor om bij een kleinere groep huishoudens ook grotere maatregelen aan te bieden.” De gemeente richt zich op huishoudens met een inkomen van maximaal 150% van het Wettelijk sociaal minimum én met een huur- of koopwoning met energielabel D tot en met G.

Extra aandacht voor Twekkelerveld en Zuidwijken

“In Twekkelerveld, Hanenberglanden en Wesselerbrink Noordoost en Noordwest.gaan we fysiek aan de slag met de isolatie van woningen. Dit doen we in deze wijken omdat hier procentueel de grootste concentratie van armoede is. We bieden de particuliere huiseigenaren die onder de doelgroep vallen één isolerende maatregel aan. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie.” Deze maatregel wordt volledig betaald, met een maximumbedrag van 3.000 euro.

Voor nu worden huurders hiervoor uitgesloten. Woningcorporaties hebben namelijk een eigen opgave voor de verduurzaming van hun bezit en zijn hier al actief mee aan de slag. Alles wordt van tevoren afgestemd met de woningcorporaties en andere betrokkenen om schrijnende gevallen te voorkomen. De gemeente kijkt in overleg met woningcorporaties ook naar goede initiatieven waarbij een gezamenlijke aanpak in de wijk nodig is. Alles om bij te dragen aan het doel tot verminderen van de energievraag.

Het Energieloket Enschede gaat een belangrijke rol spelen

“We zetten fors in op het adviseren en ontzorgen door energiecoaches en klusteams, waarbij het Energieloket Enschede een belangrijke rol speelt. Dit doen we in nauwe samenwerking met welzijnspartners en woningcorporaties. Met inzet van de dit geld maken we een eerste aanzet voor het grondig verduurzamen van onze woningvoorraad. Zo gaan we energiearmoede tegen en zorgen we dat woningen voorbereid zijn op een overstap naar duurzame vormen van warmte. We zien deze aanpak dan ook als het begin voor een langjarige isolatieaanpak, gericht op het wijk voor wijk verduurzamen van woningen.”

TOF-regeling

“Hoewel het nu om een mooi bedrag gaat, is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het is slechts een fractie van het werkelijke bedrag dat we nodig hebben om energiearmoede echt goed aan te pakken. Daarom zijn we onder de noemer van Twentse Ontzorg Financiering (TOF-regeling) een lobbytraject gestart om deze situatie bij het Rijk onder de aandacht te brengen. We vragen het Rijk om alle losse regelingen op het gebied van de energietransitie te bundelen en in één keer aan de gemeente uit te keren. Pas dan ontstaat er financiële slagkracht om de zwaarst getroffen huishoudens echt te kunnen ondersteunen. In totaal vragen we samen met Almelo en Hengelo om een bedrag van ongeveer 850 miljoen euro.”

De verwachting is dat de eerste energiebesparende maatregelen dit voorjaar beschikbaar komen. Houd hiervoor de website www.energieloket-enschede.nl in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio