3.4 C
De Bilt

Enschede helpt werkloze transgender op arbeidsmarkt met GenderTalent

Enschede – De gemeente Enschede en de stichting GenderTalent tekenen dinsdag 13 februari een samenwerkingsovereenkomst om de arbeidspositie van transgenders te verbeteren. De overeenkomst zorgt onder meer voor extra begeleiding op weg naar een baan of werkervaringsplek.

Werkeloosheid twee keer zo groot

Uit landelijk onderzoek blijkt dat de werkloosheid onder transgenders twee keer zo hoog is dan het gemiddelde in Nederland. Zij die wél een baan hebben, krijgen vaak te maken met discriminatie door collega’s of klanten (van pesterijen tot ontslag). In Enschede gaat het waarschijnlijk om 31 transgenders die in een bijstandsuitkeringssituatie zitten.

GenderTalent

De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Enschede en GenderTalent moet meer transgenders aan een baan helpen. “We hebben de ambitie om 80% van de transpersonen toe te leiden naar werkervaringsplaatsen en/of betaald werk. De gekozen aanpak met Enschede gaat voor transgenders echt het verschil in hun leven maken”, zegt directeur Bregtje Visser van GenderTalent.

Training medewerkers

Onderdeel van de overeenkomst is een training voor medewerkers van de gemeente Enschede om transgenders beter te kunnen begeleiden richting werk. Bij behoefte aan specifieke ondersteuning wordt doorverwezen naar ervaringsdeskundigen van GenderTalent. Enschede gaat zich daarnaast inspannen om binnen de gemeentelijke organisatie werkervaringsplekken voor transgenders te creëren. Het bredere doel is om deze groep een volwaardige positie op de werkvloer te geven. Een goed voorbeeld is het Enschedese bedrijf Hankamp Gears, dat een transgender werknemer in dienst heeft genomen die eerder in een bijstandssituatie zat.

Enschede eerste in Twente

Enschede is de eerste gemeente in Twente waarmee GenderTalent een overeenkomst afsluit. “We zijn een inclusieve stad, die niemand vanwege zijn of haar identiteit wil uitsluiten. Met deze overeenkomst willen we transgenders ondersteunen, zodat ze zich veilig voelen en betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt”, aldus wethouder Patrick Welman. Enschede is sinds 2008 Regenbooggemeente en tekende als eerste gemeente in Nederland de Verklaring van Dordrecht, die bijdraagt aan goed werkgeverschap voor transgender werknemers.

Ondertekening

De officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door wethouder Patrick Welman van de gemeente Enschede en directeur Bregtje Visser van GenderTalent heeft plaatsgevonden op dinsdag 13 februari om 16 uur in het stadhuis van Enschede.

Bron: gemeente Enschede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio