-0.6 C
De Bilt

Enschede in 2050, dit denkt de stad: gemeente presenteert resultaten enquête

De gemeente Enschede werkt aan een ruimtelijke visie op de toekomst. Dat heet de omgevingsvisie. In deze visie staat één grote vraag centraal: Hoe moet de gemeente eruitzien in 2050? De gemeente stelde die vraag met een enquête aan de inwoners van de stad. Er werden verschillende dilemma’s voorgeschoteld. Bijna 2000 mensen vulden de enquête in. Hoe Enschede denkt dat de stad eruit moet zien in 2050? Die resultaten presenteert de gemeente nu.

Jeroen Diepemaat, wethouder stedelijke ontwikkeling: “Namens het hele team bedank ik alle inwoners die deel hebben genomen aan deze enquête. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om keuzes te maken tussen de gepresenteerde dilemma’s. Iedere reactie is belangrijk. Deze reacties geven weer hoe u, als inwoner van Enschede, over de toekomst denkt. En welke keuzes u zou maken. Dat helpt ons om keuzes te maken.”

Deelnemers

De inwoners kregen 10 dilemma’s voorgelegd via de website. Een aantal dilemma’s werd ook op Instagram gedeeld. In totaal leverde dat 1867 reacties op, dat is ruim één procent van de bevolking van de stad. Een mooie score. Inwoners die reageerden kwamen uit de hele gemeente, elk postcodegebied is ongeveer gelijk vertegenwoordigd. Dat betekent dat we een goed beeld kregen van hoe de inwoners in 2050 willen leven in Enschede.

Resultaten samengevat hoe inwoners Enschede voor zich zien

  • We koesteren ons buitengebied en bouwen in onze groene, autoluwe stad vooral de hoogte in.
  • We combineren functies die we nodig hebben in Enschede. Zo mixen we wonen en werken. Ook wekken we zelf kleinschalig energie op in de stad. Dat doen we bij onze eigen woningen. We wonen in een groene omgeving waar we ook recreëren. Daardoor blijft ons buitengebied even groot als nu, met ruimte voor natuur en landbouw. We verhuizen regelmatig binnen onze gemeente. We wonen in de wijk die het beste bij onze levensfase past.
  • We kiezen alleen bedrijven die bij onze gemeente passen. En op een plek die past. Bijvoorbeeld in een van onze monumentale fabriekspanden. Ook onze andere historische elementen transformeren met de ontwikkeling mee.
  • We bewegen ons lopend, fietsend en met het openbaar vervoer door Enschede. Daarmee komen we beter, sneller en duurzamer waar we willen zijn, dan met een auto. We maken veel gebruik van deelvervoer. Enschede heeft een aantrekkelijk centrum en is makkelijk bereikbaar.

We vinden er alle voorzieningen zoals winkels, theaters en sportfaciliteiten. We zijn een Euregionale trekker en een Twentse metropool.

Het vervolg

Op 18 september komt een concept van het toekomstbeeld van Enschede in de stedelijke commissie. Daarin zijn ook de resultaten van deze enquête opgenomen. In het najaar volgen bijeenkomsten om te praten over de uitwerking van de omgevingsvisie op stadsdeelniveau.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de omgevingsvisie op enschede.nl/omgevingsvisie of mail naar omgevingsvisie@enschede.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio