Het college van B&W van Enschede maakt werk van blijven investeren in de stad met o.a. woningen en komt met de geactualiseerde Strategische Investeringsagenda. Dit is een lijst van projecten die bijdragen aan de strategische opgaven van Enschede. Het is bedoeld om in goede én in slechte tijden te blijven investeren in de stad. Om de projecten verder te brengen vraagt het college van B&W aan de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen. Het gaat om een Strategisch Verwervingskrediet van 40 miljoen euro. En is bedoeld om aankopen te kunnen doen om ontwikkelingen te versnellen.
Strategische Investeringsagenda
Ieder jaar wordt de Strategische Investeringsagenda geactualiseerd. De agenda bestaat onder andere uit projecten op het gebied van betaalbare woningbouw. Investeringen in de openbare ruimte om de stad groen en hittebestendig te maken. En investeringen in de bestaande woningvoorraad om problemen met energiearmoede op te lossen. Voorbeelden van projecten van de Strategische Investeringsagenda zijn Centrumkwadraat, Cromhoff en het verduurzamen van de Zuidwijken en Twekkelerveld. Voorgesteld wordt om de projecten Warenhuis en Horstmanpark aan de lijst toe te voegen.
Meer regie op stedelijke ontwikkeling
Door middel van het verwervingskrediet geeft de raad het college mandaat om binnen afgesproken kaders vroegtijdig zelf grondaankopen te kunnen doen. Om daarmee de regie op stedelijke ontwikkeling naar zich toe te trekken. De gemeente wil op deze manier meer grip krijgen op de woningmarkt. Door zelf actief grond- en vastgoed te kopen is de gemeente minder afhankelijk van investeerders en ontwikkelaars.
Dit is belangrijk om voldoende betaalbare huizen te blijven bouwen. Dit is mogelijk omdat de gemeente voldoende financiële buffers heeft. Een belangrijke voorwaarde voor het aankopen van grond is dat er altijd genoeg reserves in kas zijn. Op die manier kan de gemeente financiële tegenvallers opvangen.
Actievere rol in strijd tegen woningnood
Wethouder wonen Jeroen Diepemaat: “Jarenlang heeft de gemeente het ontwikkelen van woningen aan de markt overgelaten. Als gemeente loop je dan minder financiële risico’s. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van ontwikkelaars en marktpartijen. Met als gevolg dat er moeilijk te sturen valt op woningbouw. De belangen van deze marktpartijen sluiten soms niet helemaal aan op die van de gemeente.
Wij willen namelijk betaalbare en passende huizen bouwen voor onze inwoners en het voorzieningenniveau op pijl houden. Marktpartijen moeten nou eenmaal rendement halen en daarodoor lukt het hen niet altijd om in te zetten op sociaal en algemeen belang. De gemeente kan dat wel. In tijden van woningnood is het dus belangrijk dat een gemeente een actievere rol pakt.
Investeren in betaalbare woningbouw
Aan de hand van de Strategische Investeringsagenda wil de gemeente blijven investeren in woningbouw ook nu de marktomstandigheden moeilijker zijn. “Nu de bouw- en materiaalkosten stijgen zijn investeerders vaak voorzichtiger. Zeker als het gaat om het bouwen van betaalbare woningen. Hier valt namelijk minder geld mee te verdienen. Door zelf te investeren zorgen we ervoor dat projecten met betaalbare woningbouw sneller en makkelijker van de grond komen. Ook wordt het op deze manier makkelijker om investeringen van investeerders, het Rijk en de Provincie naar ons toe te trekken.”